Beyaz Ekmeğin Zararları ve Kalorisi
Ülkemizin bence en önemli beslenme problemlerinden biri, beyaz ekmek yeme alışkanlığıdır. beyaz ekmek ülkemizde alınan günlük kalorinin neredeyse yüzde 30 ila 40'ını oluşturmaktadır.
Kültürümüzde ekmeksiz yemek yeme alışkanlığı da olmadığından ekmek, özellikle Anadolu'da en fazla tüketilen besin maddesidir. Eskiden köylerde tam buğday unundan ekmek yapılırken bugün bu alışkanlık terk edilmiş ve köylerin çoğunda fırınlar açılarak beyaz ekmek tüketimi hızla artmıştır.
Beyaz ekmek hiçbir besleyici değeri olmayan, posa, vitamin ve minerallerden yoksun bir ekmektir. Buğdayın içindeki tüm değerlerden yoksun bir ekmektir. Buğdayın içindeki tüm değerli besin maddeleri atılmıştır.
Bu ekmekle sadece mide dolmakta, açlık bastırılmakta, buna karşılık da kan şekeri yükselmekte, bağırsaklarda hastalıklar ortaya çıkmakta ve gerekli vitamin ve mineraller alınamamaktadır.
Tam buğday unundan yapılan ekmekte ise çinko, iyot, E vitamin, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, kalsiyum, D vitamini, protein ve karbonhidratlar vardır ve bu ekmekle beslenen kişilerde şeker hastalığı, şişmanlık, kalp ve damar hastalıkları ve kanser daha az görülür.
Tam buğday ekmeğinde posa ve kepek olduğundan kabızlığa yol açmaz.
Bu kadar besleyici değeri olan tam buğday ekmeği yerine beyaz ekmek yiyenlerde ileride şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları ve tansiyon yüksekliği mutlaka çıkacaktır. Bu yüzden beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yiyerek sağlıklı beslenmeye çalışmalıyız.