Frengi, Frengi Hastalığı ve Belirtileri
Bu hastalıkta da enfeksiyon belirtileri erkekte daha belirgindir. Fakat hastalığın başlamasından sonra bir hayli geç (üç hafta) ortaya çıkar. İlk aşamada bulaşma noktasında bir kabarıklık görülür. Frengi kabarcığı genellikle genital sümüksü zarlar üzerinde yer alan bir yaradır. Çoğu kez oval bir deri kabarcığı şeklindedir; ağrı sıktır. Sert bir çıkıntı halindedir. Genital yaralara; kasık kıvrımından sert ve yine ağrısız boğumlak eşlik eder.
Kadınlarda da bu tür kabarcıklar olmakla birlikte, bunlar görülmez ve enfeksiyonun varlığı anlaşılmaz.
Bu arada bulaşmaya sebep cinsel ilişkiyle, kabarcığın çıkışı arasında, üç hafta geçtiğini hatırlatalım. Bu kabarcık, iyileşecektir. Aradan yıllar geçtikten sonra, frengi bu kez pembe bir deri lekesi halinde yeniden ortaya çıkacaktır. Bu da bulaşıcıdır. Hastalığın mikrobu artık hastanın kanında var olduğundan,
sinir hücrelerine saldıracak ve bunları tahrip ederek felce yahut deliliğe sebep olacaktır. Veya damarlara hücum edecektir.
Hastalığın bağışıklığı yoktur. Frengiye yakalanıp gerektiği gibi tedavisi yapılsa da, hastalık ikinci defa aynı kişiye bulaşabilir.
Frengi Hastalığı Tedavisi ve Yapılması gereken
Bu tür zührevi hastalıklarda, en küçük bir şüphe duyulduğunda, en yakın hastanenin bevliye servisine veya zührevi hastalıklar hastanesine başvurmak gerekir.
Elbette cinsel ilişkide bulunan kişilere de, tedavileri için haber vermek gerekir.
Belsoğukluğu
Gonokok adı verilen bazı mikropların genital ve idrar yollarında varlığından meydana gelir. Erkeğin idrar boşaltması son derece ıstırap vericidir. Cerahat da geldiğinden, enfeksiyon açıkça bellidir. Cinsel ilişkimle geçer. Ama kadında bulaşmanın hiçbir belirtisi görülmez. Erkekte siyek üst bölümünde daralma tehlikesi vardır.Hemen bir doktora başvurmak ve eşine haber vermek gerekir.