Kulak Sağlığı ve Kulak Temizliği
Dış kulak yolu ve kulak kepçesi arkası çok çabuk kirlenen bölgelerdir. Kulak kanalındaki salgı bezleri kulak kanalına yağlı salgı salgılarlar. Kulaktaki salgı ile toz ve diğer partikürler birleşerek kulak kirini meydana getirir. Fizyolojik olarak çiğneme esnasında kulak kiri parçalar halinde dışarı atılır. Atılmayan kulak kiri bazen kulak yolunu tıkayarak işitmeyi engeller. Bu tıkaca buşon denir.
Dış kulak kanalını herhangi bir cisimle temizlemeye çalışmak, çekmek çok zararlıdır. Dış kulak yolu kurcalandıkça salgı işlemi bozulur, enfeksiyon meydana gelir.
Banyo sırasında kulağa su kaçmasını önlemek için vazelinli pamuk tıkaç olarak kullanılabilir. Banyodan sonra dış kulak yolu yüzeysel olarak pamukla kurulanabilir.
Kulak temizliği ancak bir sağlık kurumunda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Kişisel Tuvalet Eşyalarının Kullanımı
Günlük temizlik ve aralıklı temizlik sırasında herkes kendi tuvalet eşyalarını kullanmalıdır. Bu eşyaların herkes tarafından kullanılması halinde bazı cilt hastalıkları kolayca bulaşır. Bu nedenle genel duş, banyo, hamam gibi yerlerde dahi herkes kendi eşyasını kullanmaya özen göstermelidir.
Havlu, diş fırçası, sabun, terlik ve diğer eşyaların aile fertleri arasında belirlenmesi gerekir.
Berber, kuaför gibi genel yerlerde bir defa kullanılıp atılan eşyalar kullanılır. Atılmayanların ise dezenfekte edilmesi ya da özel dezenfektan solüsyonlarda tutulması zorunludur. Aksi takdirde mantar hastalıkları, paraziter hastalıklar hatta AİDS gibi korkunç hastalıklar bulaşır. Bu gibi yerler ve burada çalışanlar sürekli sağlık kontrolünden geçirilir.
Aralıklı Temizlik
Aralıklı temizlik, günlük temizlik dışında vücudun her gün veya belirli aralıklarla yıkanmasıdır. Sağlığın temeli olan temizlik, aralıklı yapılmakta ise de imkanlara bağlı olarak günlük temizlik olarak yapılmalıdır.
Aralıklı temizlik, vücudun yıkanması, özellikle deri sağlığının korunmasıdır. Aralıklı temizlik içinde saç ve tırnak bakımı ve temizliği de yer alır.