Trafik kazaları nedenleri
Türkiyede Trafik Kazaları
Aşırı süratin felaket olduğunu, trafik kazalarının yaklaşık yüzde 50'sine alkollü sürücülerin sebep olduğunu biliyoruz, ama her yıl en az bir savaş kadar can alan trafik kazaları afetine "dur" diyemiyoruz, öyleyse hiç olmazsa trafik kazası geçirenlere ilkyardımın doğru olarak nasıl sağlanacağını bilelim de, kayıpları asgari düzeye indirebilelim...
Bir trafik kazası karşısında ne yapılır? Korunma Yöntemleri
Trafik kazası nasıl önlenir
İlk önlemler
Gözlerinizin önünde bir kaza olduğunu varsayın, ihtiyatla yavaşlayın, peşinizden gelenlere de (stop lambalarınızla) uyarıda bulunun. Kaza yerinden ilerde, yol kenarında durun.
İşaretleme öncelikle kaza yerinin 150 m. önüne ve 150 m. arkasına işaretler dikerek, yolu diğer kullananları, yavaşlayıp dikkatli olmaları için uyarın, yeni kaza ihtimalini azaltın, özellikle, geceleri dikkatli olun
Haber verme
Kazanın bir başka tanığından, kaza yerini çok iyi tarif ederek ilk jandarma karakoluna haber vermesini isteyin Otoyolda iseniz, imdat telefonundan yararlanın.
Hayati tehlikede olanların korunması
İşaretlemeyi yaptıktan ve kazayı haber verdikten sonra, gecikmeden kazazedelerin yardımına koşun. Yangın ve infilak olasılığına karşı savaşmak için:
— Kontağı kapatın;
— Mümkünse aküyü kopartın;
— Gerektiğinde kullanmak için yangın söndürme aletinizi hemen çıkartın, meraklıların sigaralarını söndürün.
Aracı hareketsizleştirin:
— El frenini çekmekle başlayın;
— Araç bayırdaysa, tekerlekleri kalın tahta ya da taşlarla emniyete alın.
Yol ortasında kalmış kazazede varsa, derhal kenara alın, çünkü ezilebilirler.
Aynı şekilde yanmaya başlayan bir otomobilin içindekileri veya çok yakınındakileri de hemen çıkartıp uzaklaştırın, çünkü yayılan benzin birden parlayabilir.