Alerji Nedir, Alerji Tedavisi, Alerji Testleri, Alerji Bronşit Astım
Alerji, herkes için başka bir anlam taşır. Günlük dilde, insanlar kendilerine iyi gelmeyen her şeye karşı alerjik olduklarını sanırlar. Tembel birinin "işe alerjisi" olduğu söylenebilir; öte yandan işi başından aşmış bir koca, kayınvalidesine alerjik olduğundan yakınır. Ancak tıbbi dilde alerjinin çok belirli bir anlamı vardır: Alerji, genelde insanlara zararlı olmayan bir maddeye vücudun gösterdiği rahatsız edici tepkidir.
En bilinen alerjiler astım, egzema ve saman nezlesi olmakla birlikte, ilerde göreceğimiz gibi artık bir çok şikâyet alerjiye bağlanmaktadır. Yiyecekler, polen, sporlar, böcek sokmaları, hayvan tüyü ve kimyasal maddeler, duyarlı kişilerde alerjiye yol açabilecek maddelerden bazılarıdır.
Alerjilerin gerçek nedeni, bugün bile tam olarak bilinmemektedir. Örneğin baharda bir sınıf dolusu çocuktan neden yalnızca iki veya üç tanesinin alerjiden şikâyetçi olduğunu bilmiyoruz. Aynı biçimde 100 kişiden neden ancak birinin aspirin alır almaz ürtiker döktüğünü veya astım krizine yakalandığını açıklayamamaktayız. Gene de nedenleri ne olursa olsun alerjik reaksiyonları kontrol altında tutmak için çeşitli tıbbi tedaviler vardır. Öte yandan bireylerin de alerjilere karşı alacakları önlemler bulunmaktadır.
Alerji Belirtileri, Çocuklarda Alerji, Alerji Hastalığı
Alerjiler, vücudun herhangi bir yerini etkileyebilirler, neyse ki çoğu alerji hastaları bir anda yalnızca bir veya iki alerjik reaksiyondan etkilenirler.
Burun'daki alerji belirtilen, tıkanıklık, kaşınma, hapşırma veya akmadır. Bu belirtilerin nezleden farklı yönü, daha uzun sürmeleri ve burun salgılarının daha sulu olmasıdır.
Göğüs'te alerji belirtileri kuru öksürük ve hırıltıdır. Hırıltı, astımlı hastaların nefes vermeye çabalarken çıkardıkları sestir. Bu hastaların soluk almadaki güçlüğü, bronşlarının iltihaplı olması ve soluk almaya yarayan bu hava borularına kramp girmesidir (bacağa giren bir kramp gibi). Astımım nedenlerinden ancak biri, akciğerlerdeki bu alerjik reaksiyondur; diğer nedenlerin başında enfeksiyon, üzüntü veya bunların karışımı gelir.
Alerji Çeşitleri Deri'deki alerjiler çeşitlidir. En başta "egzema" veya "atopik dermatit" sayılabilir. Bu hastalık, genellikle küçük çocuklarda deride kaşıntıya veya kabuklaşmaya neden olur: Bu durum özellikle yüzde, boyunda ve kol ve bacakların eklem yerlerinde görülür. Başka bir deri alerjisi de "ürtiker"dir. Ürtiker, deride oluşan, böcek sokması veya diken batmasına benzeyen ortası beyaz, çevresi kırmızı kaşıntılardır.
"Kontakt dermatit" ise derinin, alerjiye yol açan maddeyle temas eden yüzeylerinde görülen ve su toplayan kaşıntılı iltihaplanmalardır.
Mide ve bağırsaklardaki alerjik reaksiyonların belirtileri diyare, bulantı, mide ağrıları ve yellenmedir. Alerjik Hastalıklar
Göz'de alerji belirtileri ise, kaşınma, göz akında kızarma ve göz yaşarmasıdır. Genellikle her iki göz de etkilenir.
Kulak'taki alerjiler geçici veya bölümsel sağırlığa yol açabilir. Bu sağırlığa, kulakta biriken sıvılar neden olur. Bazı hallerde kulakta akıntı görülür.
Son yıllarda alerji uzmanlarından bazıları, alerjilerin beyin ve sinir sistemini de etkilediğine inanmaktadırlar. Bunun sonucunda baş ağrıları, depresyon, asabiyet, anksiete ve nöbetler gibi belirtileri de alerjiye bağlamaktadırlar. İdrar kesesi ve yatak ıslatma sorunları bile alerjiye bağlanmaktadır. Bu konudaki tartışmalar sürmektedir: Bazı alerji uzmanlarına göre bu hastalıklara pek seyrek olarak alerji neden olmaktadır. Oysa başka uzmanlar, alerjiyi bu sorunların en önde gelen nedeni olarak görmektedir. Ama göreceğiniz gibi, bu şikâyetlerin alerjilerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını saptamak için kolay yöntemler vardır.Alerjilerin en önemlisi, insan yaşamını tehlikeye sokabilecek olan anafilaksis durumudur. Çok seyrek rastlanan bu alerjinin belirtileri, akut şok'a benzemektedir. Solunum yolları tıkanır ve tansiyon aniden düşer. Genellikle de hastayı hayata döndürmek için bir adrenalin iğnesi yapmak gerekir. Çocuklarda Alerjik Bronşit