Kesikler, Bıçak, Kol Kesikleri
Kanama genellikle yarayı birkaç dakika sıkıca bastırarak durdurulabilir. Örneğin baş gibi bazı bölgelerde, yüksek basınç nedeniyle kanama, daha şiddetli olabilir. Böyle durumlarda yarayı daha uzun süre bastırmak gerekir. Kan kaybını en aza indirmek için kesik, yüksekte tutulmalıdır. Kesik, el ya da ayaktaysa bu organlar, çocuk yatar durumdayken kaldırılmalıdır. Baştaysa, çocuk, dik oturtulur ve ancak halsizlik ya da baş dönmesi hissetmesi durumunda yatırılır. Yara yıkanmalı ve gazlı bezle sarılmalıdır. Yara derin değilse, 5-8 gün içinde iyileşecektir.
Ne zaman doktora başvurmalı?
Kanama durmuyorsa, ara derinse ve kesiğin yanları bir araya gelmiyorsa, Yara kalacak izin gelecekte sorun yaratabileceği bir yerdeyse, Bu durumda çok dikiş atmak gerekebilir. Yara kirliyse ve temizlenmesi. özel beceri gerektiriyorsa. Yara derinse, kirli bir nesneyle yapılmışsa ve geçen beş yıl içinde çocuğa tetanoz aşısı yapılmamışsa, serum verilmesi gerekebilir.
Sıyrıklar, Sıyrık ve Tedavisi
Sert bir yüzeye düşme sonucu ortaya çıkan sıyrıkların içine genellikle kir karışır. Yarayı bir antiseptik kullanarak temizleyin. Temizledikten sonra, sıyrığın üzerini sarmayın. Havayla temas, kabuk oluşmasını çabuklaştıracaktır. Gazlı bez, sıyrığa yapışacak, kurumasını engelleyecek ve enfeksiyona neden olabilecektir.
Çürükler ve Tedavisi
Deri altı kanaması anlamına gelen çürükler, küçük kazalar nedeniyle olabilir. Acı, şişme, hassaslık ve hareket etmede güçlük çekme gibi belirtiler, birkaç gün içinde ortadan kalkar. Çürüğün ortadan kalkması, daha uzun süre alır. Yavaş yavaş oluşan renk değişimi, kanın çözüldüğünü gösterir. Anne ve babalar, genellikle bir kırıktan korkarlar. Ancak çocuk, organlarını kıpırdatabiliyorsa ve kendini taşıyabiliyorsa, böyle bir şey, söz konusu değildir.İlk 12 saat boyunca çürüğün üzerine buz torbası koymak yararlı olur. Hareketi de ilk 24 saat içinde en aza indirmek gerekir.