Prostat İltihaplari Prostatitis Bilgileri

Prostatlı Hastalara Tavsiyeler ve Prostat İltihabı

50 yaşını aşmış her erkeğin senede bir defa üroloji uzmanı­na müracaat ederek, prostatını kontrol ettirmesini tavsiye ede­riz. Bu muayeneler ile prostatın büyüme derecesi takip edildiği gibi başlangıç halindeki bir prostat kanseri de erken teşhis edi­lebilir. Prostatı büyümüş, fakat ameliyatı gerekli olmayan has­talar üşütmemeye ve bağırsak bozukluklarına dikkat etmelidirler. Çünkü, bu iki durum da şikâyetlerin artmasına se­bep olur. Hatta hastaların idrarları tam olarak tutulabilir.
Ameliyat tavsiye edilen hastalar doktorun tavsiyesine uy­malıdırlar. Çünkü gecikme, böbreklerin bozulması ile neticele­nir ve daha uzun bir tedaviyi gerektirir.
Bazı hastalar prostat kanserine yakalanmamak düşüncesi ile erken ameliyat olmak isterler. Bu düşünce tamamen yanlış­tır. Ameliyatı geç bırakmak ne kadar sakıncalıysa, erken ameli­yat olmak da o derece doğru değildir. Daha evvel anlattığımız gibi, prostat ameliyatında büyümüş loplar çıkarılır, esas pros­tat kalır. Esas prostatta kansere yakalanma ihtimali, ameliyat olunsun veya olunmasın her erkekte olduğu kadardır.

Prostat İltihapları (Prostatitis), Prostat İltihabı

Prostat iltihaplanması mikropların kan yolu ile gelmesi veya id­rar yolundaki iltihabın prostata geçmesi neticesi meydana gelir.
Hastalar sık sık yanma ve sızılı idrar yaparlar. İdrar torbala­rında az miktarda idrar birikse bile tuvalete gitme ihtiyacı his­sederler. İdrarın başında veya sonunda birkaç damla kan gele­bilir. İdrar yolunda akıntı ve apış arasında ağrı olur.
Şiddetli iltihaplanmalarda hastaların ateşi yükselir ve idrar­ları bulanıktır. Bazı hastalarda ise prostat apsesi teşekkül ede­bilir ve idrarları tutulur.

Teşhis, idrar ve prostat muayenesi ile konulur. Gerek idrar, gerekse akıntıda hastalığı meydana getiren mikroplar tespit edi­lerek, bu mikropların hangi antibiyotiklere duyarlı olduğu araş­tırılır ve gerekli tedavi yapılır. Şayet prostat apsesi teşekkül etmişse, bu apse transurethral metot ile idrar yoluna boşaltılır,

Hastalık, yetersiz tedavi edilirse kronikleşir Şiddetli olmamakla beraber idrarda yanma ve sızı hissedi­lir, idrar yolundan gelen az miktarlarda ve devamlı akıntılar, has­talığın tek belirtisi olabilir. Hastalar cinsi münasebette sperm boşalırken yanmadan şikâyet ederler ve apış aralarında dolgun­luk hissederler.
Teşhis konulduktan sonra hastalık, mikropların duyarlı ol­duğu antibiyotikler ile tedavi edilir. Çok uzun süren prostat ilti­haplarında prostat dokusu sertleşir ve içinden geçen idrar yo­lunda darlığa sebep olur. Darlık neticesinde hastalar prostat bü­yümesinde olduğu gibi sık sık ve az miktarlarda idrar yaparlar.

Bu hastalarda da transurethral metot ile idrar yolu genişle­tilir.