Prostat Nedir, Prostat Kanseri Hakkında Bilgi, Prostat Hastalıkları
Prostatın yapısında bulunan bezlerin salgısı ince kanallar ile devamlı olarak az miktarlarda idrar yoluna akar. Bu salgı, cinsi münasebette artar ve sperm kanalından gelen sperm ile birlikte idrar yoluna boşalır
Prostat salgısının vazifesi, sperm hücrelerini besleyerek onlara canlılık kazandırmak ve spermi sulandırarak akıcılık getirmektir.
Cinsi münasebet esnasında sperm kanalı ve prostat salgısının idrar yoluna boşalması görülmektedir. Bu boşalma esnasında idrar torbasının çıkış deliği kapanarak, idrarın, idrar yoluna geçmesi önlenir.
İlerde bahsedeceğimiz gibi, prostat ameliyatından sonra bu kapama mekanizması ortadan kalkar ve cinsi münasebette sperm, idrar torbasına boşalır.
Prostat Büyümesi Hastalığı, Prostat Belirtisi
Prostat büyümesinin önemi, idrar torbasının çıkışında, içinden geçen idrar yolunda darlığa sebep olmasıdır. Darlığın derecesine göre hastaya idrar yapma şikâyetleri verdiği gibi, ileri devrelerde böbreklerin bozulmasına yol açar.
Prostat büyümesi 50 yaşını aşmış erkeklerin yüzde 30'unda görülür. Prostatta büyüme erkeklerde bu yaşlarda hormon seviyelerindeki değişikliklere bağlanmaktadır.
Prostat büyümesi tabiri, esasında yanlıştır. Büyüyen prostatın kendisi değil, içinden geçen idrar yolunu çevreleyen salgı yapan ufak bezlerdir. Bu bezler büyüdükçe esas prostat, büyüyen bu bezler ile etrafını saran kapsül arasında sıkışarak bir kabuk halini alır. Misal olarak mandalinayı verebiliriz. Meyve kısmı büyüyen bezlere, kabuk ise bunu çevreleyen esas prostata benzetilebilir. Prostat ameliyatı esas prostatın değil, büyüyen bu bezlerin çıkarılmasını ifade eder.
Prostat Büyümesinin Belirtileri
Prostatları büyüyen hastaların idrar şikâyetleri, aşağı idrar yolunda meydana gelen darlığa bağlıdır. Başlangıçta az olan şikâyetler, prostatın büyümesine paralel olarak gittikçe artar.
İdrar, normale göre incelmeye başlar. Hastalar eskisi gibi idrarlarını ileriye doğru fışkırtarak yapamazlar, idrar yapma süresi uzar ve sonunda damlalar halinde gelir. Hastalar en fazla gece ve gündüz sık sık ve az miktarlarda idrar yapmaktan şikayet ederler. İdrara fazla kalkma sebebiyle uykuları bölünür. Hastalar idrar yaparken yanma ve sızı hissinden şikâyet ederler. Bu his idrarın sonuna doğru artar. Sık sık idrara çıkma ve yanma ile sızı şikâyetleri bağırsak bozuklukları ve üşütme neticesi artar. Prostatı çok büyümüş hastalarda bu durumlarda idrar tam olarak tutulabilir.
Prostatı büyümüş hastalarda idrar yollarında iltihaplanmalar sık görülür ve şikâyetlerinin artmasına sebep olur. İdrar yaptıktan sonra külotu kirleten 1-2 damla kan gelebileceği gibi, bu kanamalar çok şiddetli de olabilir.Yukarı idrar yolları ve böbreklerde genişleme varsa, hastalar idrar yaparken bellerinde ağrı hissedebilirler. Böbreklerin çalışmasının bozulduğu durumlarda, kanda ürenin yükselmesine ait belirtiler ortaya çıkar.