Romatizma Tedavisinde Rehabilitasyon
Dinlenme
Arteritin aktif olduğu zamanlarda, örneğin romatizmal arterit durumunda doktor, tedaviyi daha kolay yapmak amacıyla hastasının bir hastaneye yatmasını isteyebilir. Evde ya da hastanede geçirilecek birkaç haftalık bir yatak istirahati, yalnız eklemler için değil, vücudun tümü için de yararlı olur. Bazı hastalar, boyun ya da sırt ağrıları yüzünden dinlenmeye gerek duyabilirler.
Eklemlerdeki iltihabın gerileme dönemine girmesinden sonra, hastanın giderek uzayan sürelerle yataktan kalkmasına izin verilebilir. Çok fazla ayakta durmaktan ya da uzun yürüyüşlerden genellikle kaçınmak gerekir. Hele hastalıklı eklemler kalça, diz, ayak bileği ya da ayak gibi hareketli bölgelerde ise, bu hareketleri yapmamaya dikkat edilmelidir. Hastanın dinlenmesini ve kendi kendine yapacağı alıştırmaları denetlemek üzere de bir fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulacaktır.
Fizik tedavi
Arteritin akut aşamaları boyunca doktor, eklemlerin hangi pozisyonda tutulmaları gerektiği konusunda tavsiyede bulunacaktır. Söz konusu eklemler el, ayak bilekleri ve diz gibi eklemlerse, bunları korumak ve şekil bozukluğuna uğramalarını önlemek için destek tahtaları da önerilebilir. Destek tahtaları bazen yalnızca gece yatarken, bazen de, bilekte olduğu gibi, günboyu kullanılır. Boyun halkaları ve bel korseleri de bir tür destek tahtası görevi yapar. Eğilmiş eklemleri düzeltmede kullanılan seri sarmalama da yararlı bir yoldur.
Terapistin, hastasına önerdiği jimnastik hareketlerini de denetlemesi gerekir.Eklemler şişmiş ve ağrılıysa, terapist, hastanın iş görmeyen kaslarını harekete geçirerek eklemlerin eski hareket düzeylerine kavuşmasını sağlayacaktır. Arteritin ilaç tedavisiyle kontrol altına alınmasıyla birlikte, düzeltme hareketleri devreye sokulur.