Romatizma Tedavisi Rehabilitasyon Fizik Tedavi

Romatizma Tedavisinde Rehabilitasyon

Dinlenme


Arteritin aktif olduğu zamanlarda, örneğin roma­tizmal arterit durumunda doktor, tedaviyi daha kolay yapmak amacıyla hastasının bir hastaneye yatması­nı isteyebilir. Evde ya da hastanede geçirilecek bir­kaç haftalık bir yatak istirahati, yalnız eklemler için değil, vücudun tümü için de yararlı olur. Bazı hasta­lar, boyun ya da sırt ağrıları yüzünden dinlenmeye ge­rek duyabilirler.
Eklemlerdeki iltihabın gerileme dönemine girme­sinden sonra, hastanın giderek uzayan sürelerle ya­taktan kalkmasına izin verilebilir. Çok fazla ayakta durmaktan ya da uzun yürüyüşlerden genellikle ka­çınmak gerekir. Hele hastalıklı eklemler kalça, diz, ayak bileği ya da ayak gibi hareketli bölgelerde ise, bu hareketleri yapmamaya dikkat edilmelidir. Hasta­nın dinlenmesini ve kendi kendine yapacağı alıştır­maları denetlemek üzere de bir fizik tedavi uzmanı­na ihtiyaç duyulacaktır.

Fizik tedavi

Arteritin akut aşamaları boyunca doktor, eklem­lerin hangi pozisyonda tutulmaları gerektiği konusun­da tavsiyede bulunacaktır. Söz konusu eklemler el, ayak bilekleri ve diz gibi eklemlerse, bunları korumak ve şekil bozukluğuna uğramalarını önlemek için des­tek tahtaları da önerilebilir. Destek tahtaları bazen yalnızca gece yatarken, bazen de, bilekte olduğu gi­bi, günboyu kullanılır. Boyun halkaları ve bel korse­leri de bir tür destek tahtası görevi yapar. Eğilmiş ek­lemleri düzeltmede kullanılan seri sarmalama da ya­rarlı bir yoldur.

Terapistin, hastasına önerdiği jimnastik hareket­lerini de denetlemesi gerekir.Eklemler şişmiş ve ağrılıysa, terapist, hastanın iş görmeyen kaslarını ha­rekete geçirerek eklemlerin eski hareket düzeyleri­ne kavuşmasını sağlayacaktır. Arteritin ilaç tedavisiy­le kontrol altına alınmasıyla birlikte, düzeltme hare­ketleri devreye sokulur.