Kanserden şüphe ettiren belirtiler nelerdir?, Kanser Hastalığı Belirtileri
Kitapçığımızın başında kanseri tanımlarken, yapısı bozuk bir hücre yumağı olduğunu belirtmiştik. Ancak hastalığın ileri dönemlerinde hastalığın vücuttaki etkisi, bu oluşumun yalnız kitle belirtilerinde kalmayıp, tüm organizmayı etkileyen etkenlere ve belirtilere dönüşmektedir. Nitekim kanserden ölüm, kanserin başlangıcı olan kitlenin mekanik özelliklerinden çok daha fazla, bu dokunun ve başka bölgelere sıçrayan odakların toksik salgılarının tüm vücut metabolik dengesini bozmasıyla olmaktadır.
Bu nedenle kanserde ilk belirtiler kitlenin varlığı ve hemen komşuluğu ile ilgili başlayabileceği gibi; bu odaktan uzak bir sıçrama odağındaki belirti veya vücudun genel bir rahatsızlığı - tepkisi (halsizlik, iştah kaybı, kilo kaybı, ateş) gibi de ortaya çıkabilir.
Belirtilerin belli doku türlerine özgü olanlarını o dokulara göre sıralanması izleme kolaylığı sağlayacaktır.
Deri kanserleri: Daha önceden varolan bir ben veya deri kabarıklığının renk değiştirmesi, koyulaşması, kaşınmaya başlaması, büyümesi veya basit bir tahriş sonucu sık kanaması, buradaki hücrelerin yapısındaki bir değişikliğe işarettir.
Yumuşak doku tümörleri: Bölgesel kabarıklık veya tümörün olduğu bölgedeki sinirlere karşı nedeniyle o bölgede veya bağlantılı olduğu sinir ağına uygun bölgelerde, ağrı, duyu bozukluğu belirtileri görülebilir.
Kemik tümörleri: Bölgesel şişlik ve ağrı en önde gelen belirtidir.
Beyin tümörleri: Beyinin yerleştiği bölgesindeki işleve göre çok farklı belirtiler verecektir. Denge bozukluğu, kulak çınlaması, sara nöbeti belirtileri gibi. Ancak beyindeki omurilik sıvısı kanallarının tümör baskısı nedeniyle tıkanması beyin içi basıncının artmasına ve baş ağrısı, görme bozukluğu, bulantı, kusma gibi şikâyetlere yol açar.
Larenks kanserleri: 15 günü aşan ses kısıklığı, ses telleri bölgesindeki tümörlerin ilk belirtisidir.
Sindirim sistemi tümörleri: Özellikle katı gıdalarda yutma güçlüğü yemek borusunda bir daralmayı düşündürür ki, bu organın tümörüne bağlı olabilir. Hazım güçlüğü, sık kusma, karında veya bele vuran ağrı, mide kanserindeki en sık habercilerdir. Yine bu bulgular ve bunların yanında kişinin gıda rejimini değiştirmemesine rağmen dışkılama düzeninin bozulması, peklik veya sürgünün başlaması, dışkıda kan görülmesi ise bağırsak kanserinin belirtileri arasındadır.
Mikrobik bir nedene bağlanamayan ve safrakesesi taşı saptanamayan sarılıklar ise, pankreas tümörlerini düşündürür.
Akciğer tümörü: Bugün için erkeklerdeki en sık tür olan akciğer kanserinde ise kısa sürede tedavi edilemeyen öksürük, balgamla birlikte kan izleri, daha sık sırtta, kürek kemiği çevresinde olmak üzere göğüs duvarının herhangi bir bölgesindeki ağrı, araştırılması gereken belirtilerdir.
İdrar yolları tümörleri: İdrar renginin kirli pembeye dönmesi veya doğrudan kan görülmesi ilk önce böbrek taşını düşündürür; ancak idrar yollarında bir tümöre de bağlı olabilir. Böbrek tümörleri ise uzun süre belirtisiz, sinsi olarak gelişir, ancak bel boşluğunda şişlik ve ağrı ile ortaya çıkabilir. Testislerde ağrı, sertlik ise bu organların kanserini düşündürmelidir. İdrarda zorluk, çatallaşma, prostat büyümesinin belirtisidir ki, bu büyümelerin bir kısmı da kötü huylu olabilir.
Kadın genital tümörleri: Kadınlarda âdetlerin dışındaki dönemdeki kanamalar rahim ağzı tümörlerinin en sık görülen belirtisidir. Diğer genital organ tümörleri ise âdetlerde düzen bozukluğu, karında şişlik veya ağrı ile kendilerini gösterebilirler.
Meme tümörü: Meme kanseri ise kadınlardaki en sık görülen türdür. Daha çok ağrısız bir sert kitle ilk bulgudur. Ancak meme başından kanlı akıntı, meme başının içeri doğru çekilmesi, koltuk altı bezlerinin şişmesi de ilk işaret olabilir.
Lenfomalar: Lenf bezlerinin kanserinde lenf bezlerinin şişmesi, genel ateş, kansızlık, halsizlik ilk bulgulardır. Kan kanserlerinde aynı bulgular yanında, izah edilemeyen çürükler, diş eti, burun kanamaları ilk bulgular olabilir.
Yukarıda olayın başladığı doku ve vücut bölgelerine göre sıraladığımız belirtiler yerine bazı vakalarda tümörün sıçradığı odaklardaki belirtiler ön plana geçebilir. Bunlar arasında, bir çarpma olmadan meydana gelen kırıklar, hareket kusurları, his kusurları (kol, bacakta yanma hissi gibi), felçler ilk belirti şeklinde ortaya çıkabilir.