Kuru Sıcaklık Tedavisi
Herkes, yaşamın temel koşullarından biri olan ısıya gereksinme duyar. Organizma, besin maddeleriyle beslenen metabolizmanın çalışması sayesinde ısı oluşturur. Isı, iyileştirmek amacıyla vücuda termofor ve fizik tedavisi gibi yollarla doğrudan verilir ya da soğuk su etkisiyle organizmanın ısı oluşumuna yönelmesi sağlanır. Fakat bazı soğuğa dayanıksız kişilerde ısının vücuda dışarıdan ve doğrudan verilmesi yoluna gidilmelidir ve bu işlem yapılırken ısı ölçüsünü kaçırmamalıdır.
Termofor: Ağzı su kaçırmayacak şekilde kapanabilen, lastikten yapılmış torbaya verilen addır. Sıcak su torbası adı ile de anılan terfomor, yaklaşık 60 ısı derecesinde su doldurulduktan sonra bir beze sarılarak uygulanır.
Elektrikli yastık: Elektrikle ısınan ve üstü çıkartılıp yıkanabilen bez kılıfla kaplı olan elektrikli yastık, aşırı ısı vermeyecek şekilde üç ısı derecesine ayarlanmıştır.
Sollux lambası: Isı ve belirgin ışık saçan çok güçlü maden telli özel elektrik ampulüne verilen addır. Lambanın reflektörü sayesinde toplanan ışınlar vücudun belirli kesimine 20 santim uzaklıktan yansıtılır. SoIlux lambası yalnızca doktor yönetiminde kullanılmalıdır. Kırmızı ampul ile kırmızı ışın tedavisi de yapılabilir. Kırmızı ışınlar beyaz ışınlardan daha az ısı verirler, ancak kırmızı ışınlar derinin alt tabakalarına kadar daha iyi işleyebilmektedir. Yağlanmış, kremlenmiş deriye 10-15 dakika arasında kırmızı ışın verildikten sonra masaj yapılmalıdır.
İyi geldiği hastalıklar: Nöralji, nörit, kulak iltihabı, sinüzit, romatizmal durumlar ve egzama.
Fizyoterapi
Fiziksel yöntemlerle tedavi uygulaması anlamına gelir. Her türlü vücut hareketleri dışında çeşitli alet ve cihazlar kullanılmaktadır. Fizyoterapi özellikle ameliyatlardan sonra çok önemlidir, çünkü vücudun normal çalışma gösterebilmesi için ameliyatlardan sonra fizyoterapi uygulaması gereklidir. Fizyoterapi ancak uzman doktorlar tarafından uygulanmalıdır.
Yapay Işın Tedavisi
Işınlama yöntemiyle tedavi anlamını taşır. Civa buharlı lamba morötesi (ültraviyole) ışınları veren en yaygın yapay ışın tedavi cihazıdır. Yapay ışın tedavisi cihazları, doğal güneş ışınları vererek deride oluşturduğu kimyasal değişimle D vitamininin açığa çıkmasını sağlar. Raşitizm adı verilen kemik hastalıklarında ve bu hastalığın önlenmesinde D vitamini çok gerekli olduğundan yapay ışın tedavisinin uygulanmasında büyük yarar vardır. Ayrıca, kansızlık, iştahsızlık ve zafiyet gibi durumlarda, habis ur ve kemik veremi tedavilerinde çok etkindir. Yapay ışın tedavisinin çok güçlü ışınlar yayması nedeniyle çok dikkatli uygulanması gereklidir.
Yapay ışın tedavisinin tekniği: Cihaz beş dakika kadar ısıtıldıktan sonra çıplak olarak yatılmalı ve cihaz göbeğe tam dik gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Böylece, tüm vücut ışınlardan yararlanmış olur. Gözler siyah bir gözlükle korunmalı ve ışın miktarı sarışınlarla kızıl saçlılarda diğerlerine oranla daha az olmalıdır. Işınlama önce bir metre uzaklıktan verilmeli ve uzaklık giderek elli santime kadar düşürülmelidir. Işınlama süresi 3 dakika ile başlatılarak 15 dakikaya kadar çıkartılmalıdır. Seanslarda bu sürenin yarısını vücudun ön tarafının, yarısını vücudun arka tarafının ışınlanmasında kullanmalıdır. Seanslar arasındaki süre belirli olmalı ve tekrar başlandığında süreler giderek kısaltılmalıdır. Bütün seans süresi 4-6 haftayı geçmemeli, hafif kızarıklıkların dışındakiler dikkate alınmalıdır. Aşırı yanık oluşması, ateşli ve sinirsel durumların görülmesi halinde tedavi kürüne hemen son vermelidir. Zayıf ve sinirli çocuklara kür sirasmda kireçli ya da kalsiyumlu bileşikler verilmelidir.
Mavi ışık: Sollux lambasından yararlanılabilir, yani sollux lambasına mavi bir ampul takılarak mavi ışık sağlanabilir. Oldukça soluk bir ışık vermesi nedeniyle mavi ışığın sinirleri yatıştırıcı etkisi büyüktür. Ayrıca, sinirsel nedenlerle oluşan kaşıntılara çok iyi gelmektedir.