Hasta Odası Nasıl Olmalıdır, Hasta Odası Bilgileri
Mümkün olduğu takdirde hasta, ayrı bir odada yatırılmalıdır. Bulaşıcı hastalıklarda bu, kaçınılmaz bir zorunluktur. Hasta odası aydınlık, havadar ve derli toplu olmalıdır. Odanın normal ısısı 16-18 derece dolayında bulunmalı, hastanın ateşi yükseldiğinde bu ısı düşürülmelidir. Pencere açık tutularak, odanın sürekli havalanması sağlanmalıdır. Yaz aylarında odaya güneşin aşırı derecede girmesi önlenmelidir. Hasta odasının mümkün olduğu kadar gürültüden uzak seçilmesine dikkat edilmeli ve odaya sinek girmesini önlemek için pencereye sineklik takılmalıdır.
Hasta yatağı
Hastanın yattığı yatağın her iki tarafı da serbest olmalıdır. Işığın arkadan gelmesine dikkat etmeli, eğer yatağın bir tarafı duvara dayanıyorsa, soğuğun geçişi önlenmelidir. Temizlik kolaylığı nedeniyle, madenden yapılmış karyola tercih edilmelidir. Hasta çocukların korkuluklu koryolada yatması uygundur. Ayrıca, bakıcının hareket kolaylığı yönünden, yatağın çok alçak olmamasına dikkat edilmelidir. Yatak fazla yumuşak ve çukur olmamalı ve çarşafın altına serilecek bir muşambayla yatağın ıslanması önlenmelidir. Yatak çarşafı çok temiz olmalı ve yatağın üzerine gergin bir şekilde serilmelidir. Çarşafın üstüne ikinci bir muşamba ve onun üstüne de bir örtü serilecek olursa, çarşafın kirlenmesi önlenmiş olur. Yastık sık sık düzeltilerek hasta rahatlatılmalıdır. Ayrıca, yorgan, hastaya fazla ağırlık vermeyecek şekilde ince ve hafif olmalıdır. Hastanın rahatça yatabilmesini sağlamak için ensesine ve dizlerinin altına yastık konabilir. Solunum güçlüğü çeken hastanın baş tarafı yüksekçe olmalı, baygın ya da ameliyattan yeni çıkmış hasta düz olarak yatırılmalıdır.
Sırtı yüksek olarak yatan hastanın kaymasını önlemek için ayaklarının ucuna bir yastık ya da durulmuş bir battaniye konmalıdır. Yaralı hastanın altına lastik simit, hava yastığı veya termofor konulabilir. Ayrıca, hastanın yatış şekli sık sık değiştirilmelidir.
Hasta odasındaki diğer eşyalar, Hasta Ürünleri
Hasta Malzemeleri. Hasta odasında ikinci bir yatağın ya da bir sedirin bulunması hasta yatağının düzeltilmesi sırasında hastayı yatırmak için bakıcıya kolaylık sağlayacağı gibi, sürekli kontrol altında tutulması gereken hastanın yanında yatılmasına da olanak sağlar. Oturabilecek hasta için odada bir koltuk bulundurulmalıdır. Yatağın başucuna konulacak küçük bir komodinin üstünde gece lambası, saat, hastanın ilaçları ve su gibi öteberi bulundurulabilir. Bundan başka, komodinin gözlerinden de yararlanılarak hastaya gerekli olabilecek şeyler konabilir. Karyolanın ayakucuna bir ateş çizelgesi aşılmalı ve düzgün olarak saptanacak ateş durumu kaydedilmelidir. Eğer komodin dolaplıysa, sürgü ve idrar şişeleri bu dolapta saklanabilir.
Doktor ve ziyaretçiler için de odada birkaç sandalye ve bir masa bulundurulması yararlı olabilir. Hasta odasında bulunabilecek çiçeklerin suyu sık sık değiştirilmeli ve çiçek geceleri odadan çıkarılmalıdır. Yiyecek ve kirli eşyaların hastanın odasında yeri yoktur.
Hasta odasının temizliği ve dezenfeksiyonu
Birçok hastalığın başlıca nedeni pisliktir. Temizlik, vücudu hastalıklardan korur ya da hastalığın ilerlemesini önler. Her ev kadınının evini temiz tutması, her gün temizlemesi olağandır. Ne var ki, hastalıklarda yalnız evin temizliği yeterli olmaz. Evin ayrıca, dezenfektan maddelerle dezenfeksiyonu gereklidir. Böylece, hastalık mikroplarının üremesi ve yaygınlaşması önlenmiş ölür.
Temizlik sırasında kesinlikle toz kaldırılmamalıdır. Bu nedenle temizlik için en uygun araç, elektrik süpürgesidir. Elektrik süpürgesi bulunmadığı takdirde, yerlerin ıslak bir bezle silinmesi gerekir. Toz alırken, kullanılan toz bezi odanın dışında bir yerde sık sık silkelenmelidir. Hasta odasının penceresinden silkelendiği takdirde, kalkacak toz odaya yine girer. Yerdeki halı ve kilimler toz kaldırılmadan toplanmalı ve başka bir yerde silkelenip temizlenmelidir. Temizlik sırasında oda pencerelerinin açılması gereklidir.
Bulaşıcı olmayan hastalıklarda, doktor ya da bakıcının hastanın yanma girmeden önce ellerini yıkaması yeterli olabilir. Bulaşıcı hastalıklarda ellerin yıkanacağı suya dezenfektan bir madde karıştırılmalıdır. Bulaşıcı hastalık durumlarında, hastanın kullandığı bütün giyecek eşyası ve tabak çanak gibi şeyler odadan çıkartılmadan önce dezenfekte edilmelidir. Bu durumlarda, doktor ve bakıcıların temiz, beyaz önlük giymeleri uygundur.