Hastaya Evde İlaç Tedavisi, Hastanın Organlarının Temizligi
Gargara ve damlalar hem temizlik hem de tedavi için kullanılır. Bu nedenle kullanılacak araç ve gereçler kaynatılarak dezenfekte edilir. Gargara yapılacak madde genellikle su ile sulandırılır. Damlalar, damla şişesi sıcak bir banyo içine konularak inceltilir ve damlatma kolaylığı sağlanır.
Gözün yıkanması: Yatağı ıslatmamak için başın altına bir muşamba örtü serilir. Hastanın başı yana çevrilir ve gözün hizasına bir kap konur. Gözkapakları iki parmak yardımıyla hafifçe açılır ve yıkama suyu 10 cm. yükseklikten gözpınarına akıtılır. Sonra göz bir pamukla hafifçe silinir.
Gözün bu şekilde yıkanması gözkapağı iltihaplarında uygulanır. Göz yıkanırken, yıkama suyu uzaktan ya da doğrudan gözün üstüne akıtılmamalıdır.
Göz banyosunun uygulanması: Göz banyoları için özel yapılmış camdan fincan vardır. Baş öne doğru eğilir, banyo fincanı göz çukuruna yerleştirilir. Banyo yerinden oynatılmadan baş arkaya doğru yatırılır. Gözkapakları açılıp kapatılırken, göz daire çizecek şekilde hareket ettirilir.
Göze ilaç damlatmak: Baş arkaya doğru yatırılır. Alt gözkapağı parmakla hafifçe çekilir. Hastaya yukarı bakması söylenir ve damla gözkapağının iç kesimine damlatılır.
Göze merhem sürmek: İnce bir cam çubuğun ucuyla merhem alınır. Alt gözkapağı parmakla hafifçe çekilir ve çubuk gözkapağının iç kesimine yerleştirilir, sonra gözkapağı parmakla hafifçe bastırılarak cam çubuk geriye çekilir. Göz merhemleri bugün sivri uçlu tüplere konmakta ve göze kolayca sürülmesi sağlanmaktadır.
Göze sürülen merhemin dağılmasını sağlamak için iki parmakla kapalı gözkapaklarına hafif hafif masaj yapılmalıdır.
Burnun yıkanması: Eskiden bütün burun zarı iltihaplarında uygulanan bir yöntemdi. Artık bu yöntem kullanılmamaktadır; çünkü burun yıkanırken basınçlı sıvı alın, yanak boşluklarına ve kulağa kadar gidebilmekte ve o bölgelerde iltihaplanmalara neden olabilmektedir. Özellikle, nezle ve grip vakalarında burnun yıkanması oldukça tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır.
Buruna ilaç damlatmak: Nezlelerde, burun kanamalarında ve burun yaralarında çeşitli damlalar kullanılmaktadır. Burun iyice temizlendikten sonra baş arkaya doğru yatırılır, parmağın ucu ile burun hafifçe yukarı kaldırılır ve ilaç damla halinde iki burun deliğine de damlatılır. Damlaların çoğunluğu sümük bezlerindeki şişlikleri gidereceği için hastanın soluk alması kolaylaşır.
Yağlı damlalar mikropların yuvalanmasına, efendrinli damlalar da etkileri geçtikten sonra burnun fazla tıkanmasına neden olduklarından, doktorlar nezle vakalarında tuzlu suyu tercih etmektedirler.
Kulağın yıkanması: İltihabın, kulak kirinin temizlenmesi ve kulağa kaçan yabancı maddenin çıkartılabilmesi için doktor ya da uzman tarafından kullanılan bir yöntemdir. Kulak özel bir şırınga ile yıkanarak temizlenir. Yıkanmadan sonra hasta rahatlar. Yıkama sırasında hiçbir acı duyulmaz. Bilinçsiz olarak hiçbir zaman kulak yıkanmamalıdır.
Kulağa ilaç damlatmak: Kulak damlaları dış ve ortakulak iltihaplarında kullanılır. Kulak hastalıklarında merhem ve özel pudra da kullanılır. Hasta, sağlam kulağının üstüne yatar, kulak kepçesi hafifçe öne doğru çekilir ve damla damlatılır. Damlanın kulak yolundan gitmesini sağlamak için kulakmemesi yukarı doğru çekilir. Sonra bir pamukla kulak yolu tıkanır. İlacın iyice işleyebilmesi için hasta 5-10 dakika süreyle sağlam kulağının üstüne yatmalıdır.Kulağın kuru tedavisinde, kulak dikkatlice yıkandıktan sonra kurulanır ve kulakyolu içine özel toz üflenir.