Hava banyoları, Hava Banyosu
Psikolojik tedavi yöntemlerinden ve koruyucu önlemlerden biridir. Hava banyosunun etkisi, havanın ısısına ve koşuluna göre değişir. Hava banyosu genellikle çıplak yapıldığından her şeyden önce derinin çalışmasını etkiler. Vücut ısısının kaybını önlemek amacıyla her çeşit hareket (idman, oyun, bahçe çalışmaları gibi) yapılması salık verilir.
Üşüme belirtileri görüldüğünde deri kuru bir fırça ile fırçalanmalıdır. Uzun süren titremelerde banyo yarıda kesilmelidir. Alışkın olan kişiler soğuk, yağmurlu ve rüzgârlı günlerde bile hava banyosu yapabilirler.
Soğuk mevsimlerde ilk banyolar ısıtılmış odalarda, sonraları açık havada yapılmalıdır. Yaz aylarında ilk banyoya açık havada 10-15 dakika ile başlamalı, süreyi yavaş yavaş 2 saate kadar çıkartmalıdır. Yapısı duyarlı olan kişiler hava banyosunu vücutlarının bir bölümüne uygulayabilir. Hava banyosu uykusuzluk, sinir ve vücut zayıflığı, kansızlık, metabolizma bozukluğu ve guatr gibi hastalıklarda yararlıdır.
Hava banyolarının olumsuz etkileri yoktur. Ateşli hastalar bile kan dolaşımını hızlandırma amacıyla yatak içinde kısa sürelerle hava banyosu yapabilirler. Temiz hava ile tedavi günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Hastanın, yatağı açık pencerenin önüne çekilir, üstü sıkıca örtülür ve hava banyosu yapması sağlanır. Temiz havanın tüm organizmayı etkilemesiyle iştah ve uykuda düzelme görülür. Hava banyoları, akciğer ve solunum yolları hastalıklarında, kalp ve kan dolaşımı bozukluklarında başarıyla uygulanabilir.