Kabakulak Hastalığı, Kabakulak Nedir
Bu hastalık da, en ziyade çocuklarda görülen mikroplu ve bulaşıcı hastalıklardandır. Tükürük bezlerinin iltihaplanmasıyla kendisini gösterir. En çok iltihaba uğrayan kulak altındaki tükürük bezleridir.
Kabakulak Nedenleri
Kabakulak eskiden beri bilinen bir hastalık olduğu halde mikrobu ancak son yıllarda bulunabilmiştir. Bunun özel bir virüs olduğu anlaşılmıştır.
Bu mikrop hastaların ağız ve boğazlarındaki tükürük ve ifrazları içerisinde bulunur.
Kabakulak Nasıl Bulaşır? Hastalar söz söyler, öksürürlerken ağızlarında, burunlarından fırlayan tükürük damlacıklar ile etraflarındaki sağlam insanları da bulaştırırlar
Kabakulak Hastalığı Belirtileri
Kabakulak Belirtisi, Mikrop alındıktan bir müddet sonra, hastalık birdenbire ateş ve kırıklıkla, başlar. Kabakulak Hastası, Bunun arkasından tükürük bezlerinden birisinde, çok defa, kulak altı bezlerinde bir şişme hâsıl olur. Hastanın o tarafındaki yanağı ve kulak altı kabarır, kulak memesi yukarıya doğru kalkar. Eğer her iki kulak altı tükürük bezinde de iltihap olursa hastanın yüzü enlemesine genişlemiş gibidir.
Dil paslanır, iştah azalır veya kayıp olur. Ağızda kuruluk vardır. Şayet kulak altı bezlerinden başka çene altı ve dilaltı tükürük bezleri de iltihaplanırsa hastanın ağzındaki kuruluk daha şiddetli olur. Çiğneme esnasında hasta çenesinde ağrı ve zorluk hisseder.
Birkaç gün bu haller devam ettikten sonra ateş düşer, tükürük bezlerinin şişliği yavaş yavaş azalır ve hastalık sona ermiş olur.
Kabakulak öldürücü bir hastalık değildir. Fakat ihtilâtları önemlidir.
Bunlarda midenin arkasındaki (Pankreas) dedikleri hazım bezinde, kadınların yumurtalıklarında, erkeklerin erkeklik bezlerinde gözyaşı kesesinde, böbrek üstü muhafazalarında iltihaplar hâsıl olmasından ibaret bir takım ihtilâtlardır.
Bazı hastalarda kabakulak virüsünden ileri gelen menenjitler görüldüğü de vardır.
Bu ihtilâtlar çok defa ölüme sebep olmazlar ve çabucak geçerlerse de erkeklik bezlerinde ve yumurtalıklarındaki iltihap şiddetli olursa bu organların işe yaramaz bir hale gelmesi dolayısıyla bu halin kısırlık yaparak çocuk olmasına engel olmak gibi fena bir durum ortaya çıkarması mümkündür.
Kabakulak Tedavisi Hakkında
Hastayı ayrı bir odaya yatırıp istirahat halinde tedavi etmelidir. Ağızda kuruluk varsa yumuşatıcı bir gargara vermek uygundur.
Eğer yüzdeki şişkinlik pek fazlâlaşarak hastaya sıkıntı verirse şişlik üzerine yağlı kremler sürmek faydalıdır.
Erkeklik bezlerinde iltihap olursa hastayı iyi istirahat ettirmeli. Pansumanlarla ağrıların ve şişliğin bir an önce giderilmesine çalışmalıdır. Böyle bir ihtilâta uğrayanlara kadınlık (Yumurtalık) hormon'larının şırınga edilmesinin uygun ve şifalı olacağım söyleyen doktorlar vardır.
Tecrübeler bunu göstermektedir. Öteki ağır ihtilâtlar daima doktorun kontrolü altında tedavi edilmelidirler.
Kabakulak Korunma Yolları
Sağlamları hastalarla temas ettirmemek ve hastalıktan kalkan çocuğu üç hafta müddetle okula göndermemek lâzımdır. Kabakulak hastalığının pratik sahada kullanılmağa elverişli koruyucu bir aşısı yoktur. Bir defa tutulup geçirenler bütün ömürleri boyunca bağışıklık kazanıp ekseriya, bir daha bu, hastalığa tutulmazlar.