Bağ Dokusu Hastalıkları, Bağ Dokusu İltibahı Hastalığı
Kiriş İltihabı (Tendinit Nedir)
Aşırı yorgunluk ve yaralanmalar sonucu ortaya çıkar. Çoğunlukla kol ve bacakların kaldırıcı ve indirici kaslarında görülür.
Belirtileri: Hasta kirişler dokunulmayacak kadar ağrı yaparlar. Hareket sırasında sanki iki şey birbirine sürtünüyor-muş gibi gıcırtılı sesler duyulur.
Süreci: Hasta tedavi görmez ve tam iyileşme olmadan kaslarını çalıştırırsa, iyileşme olasılığı tamamen ortadan kalkar.
Tedavi: Kas yumuşatıcı merhemler ve losyonlar kullanılır. Ağrı kesici ilaçlar verilir. Hasta olan kasın bir süre kullanılmaması hastalığın iyileşmesini hızlandırır.
Kemik İliği İltihabı (Kronik Osteomiyelit)
İltihabın, ya doğrudan ya da kan dolaşımı ile, başka bir vücut bölgesinden bulaşması sonucu oluşan bir hastalıktır. Sağlık ve beslenme koşullarının bozuk olması hastalık eğilimini artırıcı bir faktördür. Genellikle, sağlık koşullarının bozuk olduğu bölgelerde ve özellikle çocuklarda görülür. Hastalık etkeni stafilokok aureus adlı bir mikro-organizmadır. Hastalık akut ya da kronik bir gelişim gösterebilir.
Belirtileri: Akut osteomiyelit vakasında, hasta organın iltihaplı bölgesinde aşırı duyarlık ve ağrı vardır. Hasta ateşli ve halsizdir. Kronik osteomiyelitte iltihaplı durum açık kırıklar ve yaralar sonrası görülür.
Süreci: Akut osteomiyelitte hastalık ilerledikçe iltihaplı kemiğin üstünde şişkinlik belirir ve deri kızarır. Kronik osteomiyelitte ise, hastalığın seyri düzensizdir. Arada sırada iltihaplı bölgede görünüşte bir iyileşme olur.
Osteomiyelit Tedavisi; Organizmaların duyarlılığının saptanmasından sonra antibiyotik uygulanır. Gerektiği takdirde iltihap cerrahi yoldan akıtılmalıdır. Kronik osteomiyelit vakasında sekestr adını alan ölü doku söz konusu olduğundan, bu doku cerrahi olarak temizlenmelidir. Hasta organın alçıya alınması gereklidir.