Beyin Sarsıntısı Nedir
Kaza ya da herhangi bir nedenle kafatasına gelen şiddetli darbeler sonucu beyin sarsılması olayı çok sık görülmektedir.
Beyin Sarsıntısı Belirtileri: Belirtiler dört devreye ayrılır:
1. Birkaç saniye ile birkaç dakika arası süren baygınlık hali görülür. Tüm kaslar hareketsizdir. Yüz bembeyaz ve soğuk terle kaplıdır. Nabız yavaş, solunum derin ve seslidir. Göz-bebekleri kaymıştır.
2. Ayıldıktan sonra yüzdeki korku ve çaresizlik ifadeleri belirgindir. Geçirilen olay anımsanmayabilir. Yaralı, baş ağrısından yakınır, kusar ve sersem gibidir. Gözleri açılmıştır, ama kanlıdır. Bundan sonra, baygınlıkla karıştırılmaması gereken bir uyku hali görülür.
3. Birkaç gün sonra hastada, beyinde bir şişme olduğunu belirten, huzursuzluk baş gösterebilir. Baş ağrısı ve baş dönmesi tekrar artar. Ateş yükselebilir, nabız ve tansiyon değişkendir.
4. Birkaç hafta sonra, hasta sakinleşir ve şikâyetleri kaybolur. Hasta yerinden doğrulduğu zaman baş ağrısı ve baş dönmesi olur. Dikkat yeteneği azalır ve tüm vücuda aşırı bir yorgunluk hali hâkim olur.
Seyri: Şikâyetlerin süresi çok değişiktir. Sıcağa ve alkole karşı duyarlılık uzun süre devam eder.
Beyin Sarsıntısı Tedavisi
Kesin yatak dinlenmesidir, ama günümüzde yalnız kısa süre uygulanabilmektedir. Yatarken başın altına yastık konmamalı ve sırtüstü uzanmalıdır. Başa soğuk kompres uygulanmalı ve 24 saat süreyle hiçbir şey yenilip içilmemelidir. İkinci günden itibaren, günde bir litrenin dörtte biri kadar meyve suyu içilebilir. Ağır vakalar hastanede tedavi edilmelidir.