Diş ve Diş Eti Hastalıkları, Diş Etleri Hastalığı
Diş çürükleri dışında birçok diş ve diş eti sorunu daha vardır. Dişlerdeki Renk Değişiklikleri
Sigarada bulunan nikotin dişlerin sarı-kahverengi olmasına yol açar.
Canlılığını kaybeden ölü dişler gri renk alırlar.
Hatalı ve yanlış kullanılan ilaçlar dişlerin sararmasına neden olabilir.
Çocuklarda ateşli hastalıklar diş beneklenmeleri oluşturabilirler.
Su florürünün yüksek olması dişlerde sarı benekler yapabilir.
Diş Düzensizlikleri
Alt ve üst çene kapandığı zaman birbirine olan uygunluğu bozuk ise, erken dönemde tedavisi gerekmektedir.
Düzensiz diş sıralanması da ağız kapanmasını, çiğneme fonksiyonunu ve diş eti sağlığını bozmaktadır. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi, dişlerin değişme döneminde dil ile diş bölgesine yapılan basınç, geceleri diş gıcırdatma, hatalı çıkan dişin erkenden önleminin alınmaması, küçük çocukların uzun süre emzik kullanması, parmak emme, damak bozukluklarını ve dişlerin hatalı sıralanmalarını etkilemektedir.
Diş Eti Hastalıkları
Diş eti hastalıklarına genellikle piyore denilmektedir. En erken belirtisi gingivit denilen diş eti iltihabıdır.
Diş ve diş etini güçlendiren katı yiyeceklerin yenmemesi, ağız temizliğine dikkat edilmemesi, dişte biriken diş taşları, kürdan ve iğne kullanımı, C vitamini eksiklikleri nedenler arasında sayılmaktadır. Bu durumlarda diş eti kolay kanar ve iltihaplar oluşturarak çene kemiğine kadar yayılabilir.
Diş Bakımı ve Diş Eti Bakımı
Çocuklarda ve Yetişkinlerde Dişlerin düzenli ve uygun bir biçimde fırçalanması diş sağlığını etkiler. Diş fırçalama eğitimi üç yaşında verilmeye başlanmalıdır. Dişler yılda en az iki kez muayene ettirilmelidir.
Diş Fırçalamanın Yararları
Diş yüzeyi ve diş aralarındaki yemek artıkları temizlenir.
Diş etlerine masaj yapılmış olur.
Mikroorganizmalar dişlerden uzaklaştırılır.
Ağız temizliği sağlanır.
Diş Fırçalamada Dikkat Edilecek Noktalar
Diş Nasıl Fırçalanır, Dişler Nasıl fırçalanmalıdır?
Diş fırçalarken diş macunu kullanılması temizliği arttırır.
Herkesin kendine özel bir diş fırçası olmalıdır.
Ağız içinde kolay hareket edebilen küçük fırçalar tercih edilmelidir.
Fırça kılları 6-8 demet halinde yerleştirilmiş olmalıdır.
Fırça kılları çok sert olmamalıdır.
Kılların bulunduğu kısmın uzunluğu 2,5 cm. olmalıdır.
Kılları yıpranmış ve dökülmüş fırça kullanılmamalıdır.
Dişlerin tüm yüzeyleri en az 3 dakika fırçalanmalıdır.
Önce dişlerin karşılıklı gelen yüzleri ilk kez, üst, sonra alt dişler olmak üzere
Önden arkaya doğru fırçalanmalıdır. Dişlerin dış yüzeyleri ise, üstte yukardan aşağıya, altta aşağıdan yukarıya doğru dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır.
Fırçalanmadığı durumlarda su ile bolca ağız içi çalkalanmalıdır.
Artıklar, sivri uçlu maddelerle çıkarılmamalı, gerekiyorsa diş ipliği kullanılmalıdır.