Mide ve Duodenum Ülseri (Peptik Ülser Nedir)
Ülser günümüzde çok sık görülen bir hastalıktır. Duodenum ülseri mide ülserinden daha sık görülmektedir. Duodenum ülseri % 70 olasılıkla tedavi edildiği halde kalıcı olabilir. Birkaç hafta içinde geçmeyen mide ülserinde cerrahi bir müdahale şarttır. Çünkü, mide ülserlerinin kanserleşmesi olasılığı fazladır. Ülser çoğunlukla nedensiz olarak oluşur. Bununla birlikte sinir gerginlikleri, hiç dinlenmeden çalışmalar, alkol alışkanlığı, yüksek doz aspirin ve benzeri ilaçlar ülserlerin etkeni olabilir.
Belirtileri ve seyri: Mide ve duodenum ülserleri değişik belirtiler gösterir. Miğde ülserlerinde ağrı yemeklerden sonra başlar, hasta açken çok daha rahattır. Midede her zaman asit fazlalığı görülmez. Duodenum ülserlerinde ağrı, yemeklerden belirli bir saat sonra ya da açlık hissedildiği sırada gelir. Aç karnına gelen ağrı bir şeyler yendiği zaman geçer. Sabahları aç olunduğu halde ağrı görülmez, ama geceleri ağrı olabilir. Ağrı kimi zaman 3-4 hafta sürer, kimi zaman da birkaç ay görülmez. Ağrılı dönemler ilk ve sonbaharlarda çok daha sıktır. Ağrılı dönemler kimi zaman hiçbir neden olmaksızın baş gösterir. Bazen ruhsal gerilim ya da şoklar da ağrıların nedeni olabilir. Fiziksel bulgular hiçbir zaman kesin değildir. Mide suyunda asit genellikle artar ve bazen de kan görülür. Mide ülserlerinde delinme, iyileşme sonucu kabuk dokusunun oluşmadı ve kanaması gibi yan etkiler görülür. Duodenum ülserinde ise delinme, kanama, pilor ve duodenumun daralması ve tıkanma yan etkilerdir.
Tedavi: İlaç tedavisinin yanı sıra alkaliler yararlıdır. Ağrı kesici ilaç verilebilir. Önemli olan dinlenme ve uygun diyettir. ^Özellikle, alkol, her türlü içecek, sirke, turşu, şıra, boza, kızartmalar, kırmızıbiber ve diğer baharat, fındık, ceviz, çiğ sebzeler, meyve, baharatlı yiyecekler, soğan ve sarmısak, kurufasulye, nohut, mercimek, bakla, bulgur pilavı, içli köfte, çiğ köfte, yağda yumurta, lahmacun, susamlı simit, bisküvi, pide, pasta, ıhamur tatlıları ve börekler kesinlikle yenmemelidir. Sigara mutlaka bırakılmalıdır. Özellikle, aç karnına hiç içilmemelidir. .Hastaya süt ve türevleri, çorbalar, patates püresi, pirinç pilavı ve lapası, haşlama ve ızgara etler, tavuk ve balık, haşlanmış sebze püreleri, komposto, meyve suları, tatlı yoğurt ve muz verilmesi uygundur. Yan etkisi görülen vakalarda ameliyat gereklidir.
Mide Kanseri Nedir, Mide Kanseri Nedenleri Hakkında
Çok sık rastlanılan bir kanser tipidir ve kanserlerin % 20'sini oluşturur. Erkeklerde daha sıklıkla rastlanır. Özellikle, mide büzülmesiyle ilgili gastritlerde, mide ülseri olarak düşünülen vakalarda ve öldürücü kansızlıklarda çok dikkatli olmak gerekmektedir. Erken teşhis şarttır ve bu nedenle röntgen ve gastroskopla kontrollar yapılmalıdır.
Mide Kanseri Belirtileri: Sindirim güçlüğü, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik görülür. Zaman zaman bulantıyla birlikte kusma olur. Ülser ağrısına benzeyen ağrı süreklidir.
Mide Kanseri Tedavisi: Erken teşhis edilebilen vakaların tedavi olasılığı vardır. Kesin tedavi ameliyattır. Ameliyat edilmeyen vakalarda ise ışın tedavisi öngörülür. Kansızlığa karşı önlemler alınmalıdır. İkincil etkiler dikkate alınarak antibiyotik verilmelidir