Erkek Üreme Organları, Erkek Üreme Organı
Erkek üreme organları, iç ve dış üreme organları olarak ikiye ayrılır. İç üreme organlarını erbezleri, semen torbacığı (seminal vezikül) semen kanalı (vas deferens) ve prostat oluşturur. Dış üreme organları ise penis ve erbezi torbasıdır (skrotum).
Erbezleri yaklaşık 20-30 gram ağırlığında oval ve düzgün yüzeyli, organlardır. Her iki erbezinin de arkasında epididim adı verilen, kendi üstüne kıvrılmış, uzun ve ince bir tüp bulunur; Epididim, içinden sperma hayvancıklarının (erkek tohumlar) geçtiği 20 kadar kanalla erbezlerine bağlıdır. Her bir erbezinde, içinde sperma hayvancıklarının yapıldığı çok sayıda seminifer (kıvrımlı) tüpçüklerle erkek seks hormonu olan testosteronun yapıldığı ara hücreler vardır.
Semen torbacığı, sperma hayvancıklarını besleyici bir sıvı salgılar. Bir santimetre küp semen sıvısının içinde yaklaşık 60-90 milyon sperma hayvancığı bulunur. Beş santimetre küp semen sıvısının içinde ise yaklaşık 300 milyon civarında sperma hayvancığı vardır.
Sperma hayvancığı, testis içindeki seminifer tüpçüklerde üretilir. Üretilen sperma hayvancıkları kanallar aracılığıyla epididime, oradan da spermatik kordonun içinden geçen semen kanalı yoluyla semen torbacığına ulaşırlar. Boşalım sırasında, semen torbacığının atıcı kanalı tarafından idrar yoluna boşaltılır.
Semen kanalı, epididimden çıkan ve spermatik kordonun içinden geçen, 50-60 santimetre uzunluğunda bir kanaldır. Bu kanalın asıl görevi sperma hayvancıklarını semen torbacığına taşımaktır.
Prostat, idrar torbası boynuyla idrar yolu ağzını çerçeveleyen, üç loblu bir bezdir. Başlıca görevi, semen sıvısı içine salgı yapmaktır.
Erbezi torbası, erbezlerini koruyan sert dokudan yapılmış torbalardır.
Penis, hem idrarın boşaltımını hem de üremenin sürmesini sağlayan, süngersi dokudan oluşmuş bir organdır. Penisin ucunda, sünnet ameliyatı ile alınan bir deri uzantısı (sünnet derisi) bulunur.