İshal Hastaligi Bebeklerde İshal Belirtileri

Bebeklerde Çocuklarda İshal, İshal Hastalığı Nedir

İshale, midede oluşan etkenler neden olurlar. Ço­ğu kez mide ile bağırsaklar birlikte hastalanırlar ve bu durum­da, mide-bağırsak üşütmelerinden söz edilir. Uzun süren ishal­lerde kolera, tifo, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıklar göz önün­de bulundurulmalıdır. İshaller, başka hastalıkların belirtisi olabilir. Örneğin, tüberküloz, septisemi, böbrek yetmezliği, guatr, her çeşit zehirlenmeler, safrakesesi hastalıkları ve ruh­sal bunalımlar (korku, sevinç vb.) da ishale yol açabilen etken­ler arasında sayılabilir. Fakat ishallerin çoğu sindirim yolları­nın iltihaplar, yiyecekler ve zehirlenmelerle harekete geçirilme­si sonucu ortaya çıkar.

İshal Belirtiler: İncebağırsak kökenli ishaller sarımsı renkli ve ağrısız olur. Buna karşın kalınbağırsak kökenli ishaller sümüksü, kimi zaman kanlı ve iltihaplı olur. Çok ağrılıdır (kolik). İshalle birlikte kusma ve ateş görülür. Aynı zamanda, gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar. Hastalık, yaklaşık olarak bir­kaç saat gibi kısa bir sürede oluşur.

İshal Halsizlik Süreci: Eğer başka bir hastalık belirtisi değilse, kısa süre sonra geçer. Kronik bir gidiş gösterdiği takdirde üzerinde önemle durulmalıdır.

İshal Tedavisi: Kusmalar ve ishal organizmanın temizlenme ge­reksinmesinin bir belirtisidir. Bu nedenle, ishal önlenmek çalışılmamalıdır. Tedavi bir yemek kaşığı hintyağı ile başlanır. Hintyağı bağırsaklardan zararlı maddeleri atmaya yarar. Bir kaç saat sonra papatya çayı ile lavman yapılarak bağırsakların alt bölümü temizlenir. 24 saat kadar hiçbir şey yememek en etkili önlemlerdendir. Yalnız şekersiz papatya ya da nane çayı içilebilir. Bundan sonra elma kürü başlar. Hastaya günde yal­nızca 1-1,5 kilo çiğ elma verilir. İki gün sonra hafif yiyecekle­re başlanabilir. İshal Beslenme; Patates püresi, peksimet, haşlanmış sebzeler uygundur. Kuvvetli ishallerde yatak dinlenmesi gerekir. Karın bölgesine sıcak nemli bez, ayaklara sıcak su termoforu ko­nur.