Kalp Kapakcigi Hastaliklari Hastaligi

Kalp Kapakçığı, Kalp Kapakçıkları Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalığının Başlıca nedenleri romatiz­ma, sifilis (frengi), arteryoskleroz (damar sertliği) ve doğmalık kalp hastalıklarıdır. Hastalanan kapaklar ya tam kapanamaz ya da onarım dokusundan ötürü daralır. Kalp kapakçık­ları hastalıklarının sonucu kalp yetmezliği oluşabilir. Asıl has­talık kalp kapakçıklarının iltihaplanmasından oluşan subakut bakteryel endokardittir. Bu hastalıkta kalp kapaklan önceden hastalanmış ve bozulmuştur. Etken organizma genellikle bak­teridir (streptokok viridans). Kalp kapaklarının önceden bo­zulmasının nedeni, romatizmayla ilgili ya da doğmalık olabilir. Normal kapakların iltihaplanması ancak kişinin kronik hasta­lığı ya da ilaç alışkanlığı sonucu görülebilir. Hastalık etkeni olan bakteri normalde ağız içinde bol miktarda bulunmaktadır. Bu bakteri diş çekilmesi sonucu, diş apsesi nedeniyle, kana karışır.

Kalp Kapakçığı Rahatsızlakları Belirtileri


Kalp kapaklarının hasta olduğu bilinen kişide hafif ateş, solukluk ve bitkinlik görülür. El ve ayak parmakla­rındaki kılcal atardamarların minik pıhtılarla tıkanması sonu­cu deride kabartılar ortaya çıkar. Böbrek, dalak ya da beyinde damar tıkanmalarını izleyen ufak tefek çeşitli belirtiler de gö­rülebilir.

Kalp Kapakçığı Tedavisi


Etken organizma ve onun duyarlı olduğu antibi­yotik saptanarak tedaviye başlanır. Etken organizma genellik­le penisiline duyarlı olduğundan yüksek dozda penisilin teda­visi uygulanır.