Kansizlik Nedir Anemi Kansizlik Hastaligi

Kansızlık Nedir (Anemi), Kansızlık Hastalığı

Kansızlığın nedenleri çok çeşitlidir. Ge­nellikle, kan kaybı, demirin yetersiz alınması, alyuvarların ya­pı bozukluğu ve alyuvarların yapılmasındaki bozukluklar baş­lıca nedenlerdir. Kronik ve ağır bulaşıcı hastalıklar, kronik böbrek hastalıkları nedeniyle kan yapımının bozulması da ne­denler arasında sayılabilir.

Kansızlık Belirtileri


Yüz solukluğu, halsizlik, göğüste ağrı, id­rarda kan görülür. Kansızlığın asıl teşhisi belirtilerden çok kan sayımı sonucu yapılabilir.

Kansızlık Tedavisi


Kansızlık nedeninin saptanmasından sonra bir te­davi yöntemi izlenmelidir. Hastaya demir de verilebilir.

Lösemi: Kanın bir milimetre küpündeki normalde 5000 -7000 civarında olan akyuvarların artarak 10.000-500.000'e yük­selmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın nedenleri henüz kesinlikle saptanamamıştır, ama iyonize eden radyas­yonlara açık kalmanın hastalık oluşumunu hızlandırdığı dü­şünülmektedir. Genellikle lösemi hastalıkları üç grupta topla­nabilir:

1. Akut lösemi: Genellikle erkeklerde ve çocuklarda görü­len lösemi tipidir.
Belirtileri: Boğaz ağrısı, eklemlerde ve kemikte ağrı görü­lür. Hasta bitkinlik hisseder ve ateşlidir. Deride kan birikim­leri ve çürükler oluşur. Kansızlıkla birlikte sindirim sistemin­de ve burunda kanamalar olur. İdrarda da kan bulunabilir. Ayrıca, lenf bezleri büyür. Göğüs kemiğine basıldığı zaman ağ­rı hissedilir.

Tedavi: İlaç tedavisidir. On beş günde bir kan sayımı ya­pılır. Hastalığa eşlik eden kansızlık için kan aktarımı ve has­talık için de antibiyotik tedavisi gerekir.