Ürtiker Hastalığı Nedir (Kurdeşen), Kronik Ürtiker
Ürtiker, alerjik hastalıklar arasında da sayılabilir. Ürtikerin oluşumundaki nedenler, iç ve dış etkenler, ilaçlar, besinler, metabolizma bozukluklarıdır. Dış etkenler, alerjiye neden olan maddeler (Ürtiker Alerji), soğuk ya da sıcak, güneş ışınlarıdır.
Ürtiker Belirtileri
Birdenbire yerel, çok ender olarak da tüm vücudu kaplayan küçük kabarcıklar görülür. Bu kabarcıkların büyüklükleri çok değişiktir ve kimi zaman döküntü halinde görülebilir. Renkleri beyaz ya da kırmızımsı olur. Kenarları kesin hatlıdır ve oldukça çok kaşıntılıdır. Kaşındıkça deri yüzeyinde bir yanma duyusu belirir. Yorgunluk, kusma ve ishal de ek belirtiler olarak ortaya çıkabilir.
Akut Ürtiker Süreci
Tek kabarcık pek önemli sayılmaz, çünkü birkaç saat içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat bunlar kronik bir şekil alarak aylarca, hatta kimi zaman yıllarca sık sık tekrarlayabilir.
Ürtiker Tedavisi
Alerjiye karşı ilaçlardır. Alerjinin nedeni olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Diyetten baharat, sirke gibi maddeler kaldırılmalıdır. Deri üstüne sirkeli suyla hazırlanmış kompresler uygulanabilir. Hastalık sırasında kalsiyum alınması oldukça yararlıdır.