Yumurtalık Kistleri ve Tümörleri
Yumurtalık kisti genellikle 30-50 yaşlar arasında rastlanır. Çoğunlukla selim kistleri olmakla birlikte habis olanları da görülebilmektedir.
Yumurta Kist Belirtileri: Karında gerginlik, sık idrara çıkma, toplardamardaki akımı engelledikleri için bacaklarda şişlik, ateş, şiddetli ağrı ve kusma görülür.
Tedavi: Teşhis ancak ameliyatla konulabildiği için kist ameliyatla çıkartılır.
Habis tümörler: Çok ender olarak görülür. Çok çabuk büyürler.
Belirtileri: Kasık bölgesinde şiddetli ağrıyla belirlenir. Zaman zaman düzensiz kanamalar görülür.
Tedavi: Genellikle ameliyattır. Tümörün yaygın olması halinde yumurtalık alınır. Yaşları 45'in üstünde olan kadınlarda, diğer yumurtalıktaki en küçük belirti üzerine hemen cerrahi müdahale şarttır, çünkü genellikle hastalığın iki yanlı olma olasılığı kuvvetlidir.
Polip Nedir, Polip Hastalığı Ameliyat
Genellikle kronik iltihaplanma sonrası görülen, müköz zarın büyümüş gri kıvrımlarına verilen bir addır ve çoğunlukla kanama yaptıkları takdirde varlıkları belirlenir. Rahatsızlık verdikleri için ameliyatla çıkarılmaları gerekir.
Servisit Nedir, Kronik Servisit
Rahim boynunda (serviks) görülen iltihaplanmaya verilen addır. Genellikle rahim düşüklüklerinden sonra belirebilir.
Akut Servisit Belirtileri: Sık idrara çıkma, akıntı ve cinsel birleşim sırasında duyulan şiddetli ağrı başlıca belirtilerdendir.
Servisit Tedavisi; İltihaplanmanın giderilmesi gereklidir. Bundan sonra rahim boynu diyatermiyle dağlanabilir.
Rahim Kanseri: Rahimde ya da rahim boynunda sık rastlanır. Rahim kanseri genellikle doğurmamış kadınlarda, rahim boynu kanseri ise doğurmuş kadınlarda görülebilir.
Rahim Kanser Belirtileri: Az kanlı akıntı.
Tedavi: Işınlama ya da ameliyattır.Korunma: Herhangi bir anormal kanama derhal doktora bildirilmelidir. Erken teşhis edildiği takdirde tedavisi mümkün olabilir.