Yeni doğan bebeklerde görülen deri hastalıkları
Doğmalık eksik deri yapısı, kalıtsal hastalıklar, tümörler, bakteri, virüs, organizma ve mantar hastalıkları, deri değişiklikleri, kabarcık ve yumrular oluşturan hastalıkla, sivilceler, egzama, alerjik deri tahrişleri, kanamalar bebeklik ve çocukluk döneminde görülen deri hastalıklarındandır.
Konak: Genellikle doğumdan iki ay kadar sonra bebeğin başında ortaya çıkan, konak adı verilen kabuklar oldukça kaşıntılıdır. Konak, özel merhemlerle tedavi edilebilir.
Egzama yaraları: Bebeğin kalça bölgesinde, koltuk altlarında, boyun kıvrımlarında, kulakların arkasında, özellikle derinin kat yaptığı bölgelerde iltihaplı, ıslak kızartılar ortaya çıkar. Bu kısımların kuru tutulması ve sık sık pudralanması, su geçirmeyen lastik kilot kullanılmaması vakaların ağırlaşmasını önler ve tamamen geçirir.
Doğum lekesi ya da benleri: Çoğunlukla yeni doğmuş bebeklerle küçük çocuklarda görülen ve büyüme sırasında ufalarak kaybolan, kan damarları topluluğunun oluşturduğu zararsız oluşumlardır.
Deri iltihabı (dermatit): Bebeklik döneminde çok sık görülür. Kan yoluyla ya da dışarıdan gelen mikropların deride çıbanlar ya da sivilceler oluşturmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Tedavi nedene yöneliktir. Her şeyden önce derinin temizliğine önem verilmesi gerekmektedir.
Deride oluşan küçük kabarcıklar: Deri üzerinde topluiğne başı kadar minik ya da mercimek büyüklüğünde kabarcıklar oluşur ve genellikle deri dokusunun fazlalığı olarak nitelendirilmektedir. Üst derinin kalınlaşması sırasında bazı yeni doğmuş bebeklerde görülen darı tanesi büyüklüğündeki kabartıların ve çok kaşıntılı sivilcelerin nedeni yağ bezlerinin aşırı salgı yapması sonucudur.
Yumrular: Fındık büyüklüğünde olabilir ve deri dışına taşan doku fazlalığından başka bir şey değildir. Daha çok doku iltihaplanması ve derinin şişmesi sonucu görülür.
Çocuklarda Kaşıntılı sivilceler (Kurdeşen, Ürtiker): Gıdalara gösterilen alerjik reaksiyon sonucu oluşur. Vücut bazı maddelere karşı aşırı derecede duyarlıdır. Böcek sokmaları da deride kaşıntılı sivilcelerin oluşmasına neden olabilir.
Su toplamış küçük kabarcıklar: Deride mercimek büyüklüğünde kabarcıklar oluşur ve içi su toplar. Su toplayan kabarcığın çevresinde de kırmızı bir halka belirir. Böyle oluşumlar deri döküntüsüne neden olan hastalıklarda görülür.
İltihaplı sivilceler: Deri üzerinde oluşan sivilcelerin içinde iltihap vardır ve kolaylıkla yayılma eğilimi gösterirler.
Bebeklerde İsilik: Genellikle idrardaki fazla amonyak nedeniyle bacak aralarında, apışlarda, üretim organları çevresinde ve kaba etlerde görülür. Kuru tutulmalı, pudralanmalı ve çocuğun bezleri kaynatılarak amonyaktan arındırılmalıdır.
Çocuklarda Kepek: Aşırı derecede keratin maddesinin birikimi sonucu çeşitli deri hastalıklarında görülebilir. Kepek, genellikle derinin başka bir duruma geçmesi ya da eski halini alması sırasında oluşur. Kızıl, egzama gibi hastalıklarda görülür. Deri pul pul kepek halinde dökülür. Genellikle bebeklerde çok sık görülmektedir.
Kabuk: Doku sıvısının, kanın ya da iltihabın kuruması sonucu yaranın üzerini örten kalın deri tabakasıdır. Genellikle yaranın tamamen iyileşmesinden sonra kendiliğinden düşer.
Deri hastalıklarının genel tedavisi: Tedavi genellikle hastalığın nedenine yönelik ve ilaç tedavisidir. Bulaşıcı hastalıkların oluşturduğu deri döküntüleri herhangi bir tedaviye gerek göstermez. Özel durumlarda, derinin çok dikkatli tedavisi gerekebilir ve yalnızca bir doktor tarafından yapılması gereklidir.