C Vitamini (Askorbik Asit Nedir), C Vitaminleri Meyveler
Eş anlamları: Askorbik asit, anti skorbutik vitamin
C Vitamini Özelikleri ve Faydaları: Kolaylıkla okside olur. C vitaminin bozulması (oksidasyonu) ısı, ışık, alkali, enzimler, bakır ve demir ile hızlandırılır. Vitaminler içinde en dayanıksızıdır.
Biyokimyasal etkileri: Metabolik işlerde etkisi vardır, demir emilimini kolaylaştırır.
C Vitamini Eksikliği: Yetersizliğinde yara iyileşmesinde gecikme, diş etlerinde şişme, kanama, diş kaybı, kemik kırılmaları ile belirlenen skorbit hastalığı görülür.
En Çok C Vitamini İçeren Meyve ve Besinler; turunçgiller, domates, çilek, kelek (ufak olgunlaşmamış kavun), lahana ve yeşil sebzelerdir. Pişirmenin yok edici etkisi unutulmamalıdır. C vitaminini besinlerimizle almak istiyorsak, mutlaka o besinin çiğ olması gerekir. Ayrıca taze olmayan besinlerde de C vitamini olmayacaktır. C vitaminin bozulmaması için, bebeklere verilecek elma püresinin cam rendelerden geçirilmesi gerekir. Ayrıca portakal veya mandalina, limonun sıkılıp, süzülmesi, kısaca suyunun çıkarılması işlemlerinde metal kullanılmamalıdır. Kaplar, plastik, cam veya porselen olmalıdır. Sıkılan meyve suyunun hemen tüketilmesi C vitamini kaybı olmaması için zorunludur.
Günlük C Vitamini İhtiyacı: 30-60 mg'dır.