Kalsiyum Nedir, Kalsiyum Oranı
Kalsiyumun Faydaları ve Görevleri: Kemik ve dişlerin yapısında yer alır. Ayrıca adalelerin kasılmalarında, sinirsel uyarımlarda, kanın pıhtılaşmasında, kalp kasılmasında ve anne sütü yapısında kalsiyuma gereksim vardır. Vitamin D, vitamin C, laktoz şekeri ve asit ortamlar kalsiyumun barğırsaktan emilimini arttırlar. Besinlerdeki oksalik asit, fitik asit gibi organik maddeler, kepekli lifli yiyecekler, besinlerdeki yağlar, fosfatlar kalsiyum emilimini azaltırlar. Besinlerimizdeki kalsiyumun fosfora oranı (Ca/P oranı) 2 ile 4 arasında ise kalsiyum emilimi en üst düzeyde iken, bu oran bozulduğunda kalsiyum emilimi azalmaktadır. Örnek olarak anne sütü ile inek sütü verilebilir. Anne sütündeki kalsiyum oranı inek sütüne göre daha düşük olmasına karşın, anne sütündeki kalsiyumdan yararlanma oranı kalsiyum fosfor oranındaki uygunluk nedeni ile daha fazladır. Besinlerle alınan kalsiyumun %70'i dışkı ile, %10'nu idrarla atılır. Ancak %15-25'i vücutta kullanılmak için kalsiyum miktarı emilir.
Kalsiyum Eksikliği (Noksanlığı), Kalsiyum eksikliğinde gözlenenler: Kemik ve dişlerde kalsiyum birikimi azalır ve sertleşme olmaz. Kemikler yumuşar. Bu hastalıklara erişkinlerde osteoporoz, osteomalazi, ve çocuklarda raşitizm denilmektedir. Hastalarda kasılma ve büyümede duraklama gelişebilir.
Kalsiyum Fazlası, Kalsiyumun fazla alındığında gelişen yan etkiler: Besinle fazla alındığındaki zararlı etkisi bilinmemektedir. Ancak, damardan verildiğinde, kalp durması ve böbrek taşları gelişebilir.
Kalsiyum İçeren En önemli kalsiyum kaynakları: Süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzelerdir. Bunlara ek olarak pekmez, susam, fındık, kurubaklagiller ve kurutulmuş meyveler sayılabilir.
Günlük kalsiyum gereksinimi: 360-1200 mg'dır.