Papağan Hastalığı (Pisitakoz Nedir)
Hastalık yakın zamanlarda kuşlar tarafından batıya taşınmıştır. Hastalık yapıcı mikroplar papağanlarda yaşarlar ve virüse benzerler. Genellikle hastalık kurumuş papağan pisliklerinin virüs taşıyan tozlanyla bulaşır. Papağanlarla yakın teması olan kişilerin bu hastalığa yakalanma olasılıkları oldukça büyüktür. Hastalık genellikle kış aylarında görülür ve büyüklerin hastalığa yakalanma şansları çocuklarınkinden daha fazladır.
Belirtileri: Ateşin yükselmesiyle birlikte tifüse benzer gelişme görülür. Ateş 1-2 hafta sürer. Halsizlik, şaşkınlık, uyuşukluk hastalığın en açık belirtileridir. Öksürük, hızlı kalp atışları ve sık solunum akciğerlerin de etkilendiğini belirten işaretlerdir. Bundan başka kalp ve dolaşım bozuklukları da görülebilir.
Süreci: Hastalık 3-4 hafta sürer. Şu yan etkiler görülebilir:
Toplardamar, karın zarı, ortakulak ve boyun lenf bezlerinin iltihabı, kalp yetmezliği. Kalp yetmezliği, hastalığın 1-14. günlerinde ölüme neden olabilir.
Papağan Hastalık Tedavisi: Hastalığın seyrine göre değişik tedavi yöntemi uygulanır. Antibiyotiklerin tedavide oynadıkları rol büyüktür. Hastalık teşhis edilir edilmez hastanın ayrılması zorunludur.