Çocuklarda Raşitizm Hastalığı, Raşitizm Nedir
Güneş ışınlarının derideki bir ön vitamini D vitaminine çevirdiği gerçektir. Bu nedenle güneş ışığından yoksunluk ve gıdalarla alınan D vitamini eksikliği sonucunda ortaya çıkan bir D vitamini eksikliği hastalığıdır. Yeteri kadar D vitamini sağlayamayan bebeklerin raşitizm hastalığına yakalanma olasılığı daima vardır. Ayrıca, D vitamini eksikliği kalsiyum ve fosfor bileşiklerinin alışverişini de bozar. Böylece, çok çabuk büyüyüp gelişim gösteren bebeklerde kemik bozuklukları görülür. Tedavi edilmediği takdirde kemik giderek gücünü kaybeder ve erime olayları baş gösterir.
Raşitizm Belirtileri: Huzursuzluk, başın arkasında anormal terleme, uykuda düzensizlik, kas zayıflığı, ishal ve kansızlık görülür. Kemiklerde yumuşama olduğu için uzun kemiklerde çarpılma ve bacaklarda şekil bozukluğu olur.
Süreci: Kafatası kemiklerinde yumuşama görülür. Bıngıldak oldukça geç kapanır, göğüs kafesinde çöküklük olur. Göğüs kafesindeki kemiklerin boğumlarında düğümlenmeler, el ve parmak eklemlerinde şişlikler başlar. Kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki bozuklukların doğurduğu nedenlerden ötürü ve D vitamini tedavisinden sonra belirebilen kramplar yan etkiler arasındadır.
Raşitizm Tedavisi ve Vitamin: Kimi zaman raşitizmin nedeni D vitamininin "bağırsaklarda gerektiği gibi emilememesi sonucu ya da böbreklerdeki anormallikler sonucu görülebileceği için tedavi vakalara ve nedene göre değişir. Ancak genel olarak D vitamini verilmeli ve çocuk bol bol güneşe çıkarılmalıdır.
Korunma: Önceleri çocuğu raşitizmden korumak için bebeklik döneminde D vitamini verilirdi. Ancak, günümüzde çocuğa unlu gıdalar yerine kalsiyum yönünden zengin süt ve türevleri verilmek suretiyle raşitizm önlenmektedir. Açık hava ve bol güneş raşitizmi önleyen en etkili ilaçtır; bunun hiçbir zaman unutulmaması gerekir.