Şişmanlık Hastalığı, Şişmanlık Nedir, Şişmanlık Hakkında
Derialtı yağdokularının artması nedeniyle ortaya çıkan ve vücuttaki fazla kiloyu oluşturan, doğrudan beslenme bozukluğuna bağlanabilen bir metabolizma bozukluğudur. Aslında şişmanlığın tek nedeni aşırı yemektir. Genel bir tanımla, şişmanlık, alınan kalori miktarının yakılandan fazla olmasıdır.
Kalıtsal eğilim, kötü beslenme, anormal iştah, ruhsal özellikler ve hareket azlığı da şişmanlığın nedenleri olabilir.
Şişmanlık Belirtileri: Özellikle sırt, kol ve bacakların üst kesimlerinde aşırı yağ birikimi, yüzün yuvarlak bir hal alması, ruhsal dengenin ve vücut hareket yeteneğinin düzensizleşmesi, bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncinin azalması, kalp ve dolaşım sistemlerindeki bozukluklar şişmanlık belirtileridir.
Şişmanlık Tedavisi: Genellikle zayıflama, diyet uygulaması ve sporla sağlanmalıdır. Aşırı şişman olan bir kişi yağsız et ve balık, yumurta, meyve, şekersiz unlu maddeler, tuzlu bisküvi yemeli, ama kızartma, yağlı besin maddeleri, ekmek, patates, tatlı ve pastaları yemekten kaçınmalıdır. Şişman olan kişi günde 30-40 gram yağ, 100-120 gram et ya da balık, 80-100 gram karbonhidrattan fazlasını almamalıdır. Son yıllarda yapılan araştırmalar, karbonhidratların şişmanlığa neden olduğunu ortaya koymuştur. Bu araştırmalarda Eskimoların çok bol miktarda yağ yedikleri halde şişmanlamadıkları, buna karşın aynı miktar karbonhidrat alanların, bazal metabolizmaları alınan fazla karbonhidratı yakabilecek kapasitede değilse, şişmanladıkları örnek olarak gösterilmiştir. Bu nedenle, alınan günlük yiyecek miktarındaki kalorinin düşük düzeyde olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, bu tür bir diyet zayıflamadan sonra bile korkusuz ve tehlikesizce uygulanabilmektedir. Salık verilen bu diyet:
Sabah: Bol yağda kızarmış sosis, (salam, yumurta, böbrek) şekersiz ekmek, tereyağı ve bol miktarda yağlı peynir.
Öğle: Yağlı et, (omlet, sosis), salata, (yeşil sebzeler), bol miktarda elma ve portakal.
Akşam: Sabah ve öğle diyetinin karışımı bir diyet.
Çoğunlukla tatlı içkilerden, reçel ve pastalardan kaçınmalıdır. İstenildiği kadar su içilebilir ve yağlı gıdalar alınabilir. Böylece bir diyet uygulamasında dikkate alınmış olan asıl konu, şişman kişinin aldığı gıdadaki kaloriyi düşürmektir.
Ayrıca, dokualtı yağ tabakasının birikimini önlemek amacıyla vücudun hareketini sağlamalıdır. Bu da ancak sporla mümkün olabilmektedir. Fazla şişman kişilerin mümkün olduğu kadar çok yürümeleri gereklidir. Zayıflama gerçekleşmeye başladıktan sonra da diğer spor hareketleri uygulanmalıdır. Özellikle karın eritici hareketlerin büyük yararı olmaktadır. Dikkat edilecek tek husus, zayıflama sırasında vücudun besinsiz kalmaması ve diyetin düzenli olarak uygulanmasıdır.