Bebeklerde Emzirme Sonrası, Emzirmeyi Bıraktıktan Sonra
Meme emerken bebek yorgun düşmüştür. Bunun en açık belirtisi uyumasıdır. Yorulup uyuyan bebeği yatağına götürmeli misiniz?
Hayır. Emerken yuttuğu havayı çıkarmazsanız, mışıl mışıl uyuyan yavrunuz 10 dakika sonra ağlamaya başlayacaktır. Yapılacak ilk iş, çocuğunuzun gazını çıkarmaktır. Bunun için en kolay ve rahat yol temiz bir bez serilerek çocuğu omza dik olarak dayamaktır. 5-10 dakika kadar bu şekilde dolaşır ve bebeğin sırtına hafif hafif vurulursa kolaylıkla gazı çıkar ve rahat bir uykuya dalar.
Hıçkırık:
Birçok bebekte hıçkırık meme alırken ya da aldıktan sonra görülen bir durumdur. Zararı olmadığı gibi, tedavisi de gerekmez. Bebeği rahatsız edecek kadar artarsa, bir iki kaşık ılık su çocuğunuzu rahatsız eden bu hıçkırığı hemen keser.
Kusma:
Çocukların bazıları meme emdikten sonra kusabilirler. Annelerin 'ne yedi ise hepsini çıkardı' demelerine rağmen bu çeşit kusmalarla atılan miktar 1-2 kaşık dolusunu geçmez. Gazı iyi çıkarılmamış çocuklarda bu bir alışkanlık halini alabilir. Ayrıca, sinirli çocuklarda da kusma sık sık görülür.
Çocuk normal kilo alıyorsa bunun üzerinde hiç durmamak gerekir. Yediğini çıkardı diye yeniden meme vermeye kalkışmayınız. Bu durum hem çocuğun midesini, hem de beslenme disiplinini bozar.