Gebelikte İlaç Kullanımı, Gebelikte İlaçlar
Ülkemizde hâlâ pek çok ilaç reçetesiz satılabildiği için her başı ağrıyan istediği ilacı, her nezle olan rastgele bir antibiyotiği alabilmektedir. Dünyanın hemen hiçbir ülkesinde olmayan bu durum zaman zaman kötü sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle rastgele ilaç alan gebe bir kadında, durum daha da kötü olabilir. Hele gebeliğin ilk üç ayı içinde yani çocuğun iç organlarının geliştiği devrede bu noktaya çok dikkat etmelidir. Gebe bir kadın bütün gebeliği süresince doktoruna sormadan hiçbir ilaç almamalıdır. Komşunuza doktorun verdiği ilaç, özel durumunuzdan ötürü sizi kötü şekilde etkileyebilir. Eğer sık sık başınız ağrıyorsa ya da başka bir şikâyetiniz varsa, doktorunuzdan bunun için ilaç isteyiniz.
Bazı gebelerde de ilaca karşı aşırı bir korku olduğu görülür. Doktorun verdiği gerekli bir ilacı, çocukta sakatlık yapacak kaygısıyla kullanmamak da rastgele ilaç almak kadar tehlikelidir. Hiçbir doktor size ya da çocuğunuza zarar verecek ilacı önermez.
Burada genel olarak bir gebeye verilen bazı ilaçları sıralayalım:
Gebeliğin başındaki kusma ve bulantı için alacağınız ilaçları, gebelik süresince kullanacağınız vitaminler ve kan yapıcı ilaçları, gaz şikâyeti ve kabızlık için verilen ilaçları korkusuzca alabilirsiniz.
Doktor Gerekli Görürse Röntgen Çekilmesi ve Ufak Ameliyatlar
Anne adayının en çok kaygılandığı bir konu da, zorda kalındığı zaman kendisine yapılacak müdahaleden çocuğa bir zarar gelip gelmeyeceğidir.
Röntgen çekimi birçok anneyi özellikle korkutmaktadır. Röntgen ışınları gerçekten ana karnındaki çocuk için tehlikeli olabilir. Bunun için doktor röntgen çekilmesini önerdiği zaman, anne adayı gebe olduğunu kesinlikle söylemelidir. Röntgen ışınları en çok gebeliğin ilk üç ayında zararlı etkide bulunabilir. Bu ışınların kötü şekilde etkili olabilmesi için, ışının belirli bir kuvvetten fazla olması gerekmektedir. Gebeliğin sonunda ikiz kuşkusu için, çocuğun büyüklüğünün anlaşılması ya da baş gelişi olup olmadığının kontrolü için çekilen filmlerin hiçbir zaman, önemli kötü etkisi olmaz.
Gebeliğin ilk üç ayı içinde yanlışlıkla uzun süre röntgen muayenesi uygulanmış gebelerde anormal çocuk olasılığı fazla olduğu için birçok memlekette böyle çocuklar alınır -kürtaj- yapılır.
Son yıllarda yaygın şekilde kullanılmaya başlanılan Ultrasonografik aletler artık gebede röntgen çekilmesine hemen hemen gerek bırakmamaktadır.
Herhangi bir nedenle (ufak bile olsa) bir cerrahi müdahale yapılacağı zaman da gebe olduğunuzu doktora söylemelisiniz. Doktor buna göre hareket eder ve gebelikte kullanılabilen ilaçları seçer.