Soğanın Yararları, Soğan Nelere Faydalıdır
Şifalı bitkiler içerisinde soğanın tartışılmaz bir yeri vardır. Sağlık üzerine olan olumlu etkileri yüzyıllardan beri bilinen soğanın faydalı yönleri uzmanlar tarafından bir reçete haline getirilmiştir. Sağlık üzerine olumlu etkilerinden bazıları şöyle:
* Soğan idrar söktürücü bir bitkidir. Vücutta birikmiş olan su, tuz ve zararlı maddelerin atımına yardımcı olur. Böbreklerde taş ve kum teşekkülünü önler, varsa vücuttan atılmasını sağlar.
* Soğan bronşları açar, öksürük söktürür, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.
* Soğan, pankreas bezlerini çalıştırarak insülin salgısını arttırır, bu yönüyle şeker hastaları için çok yararlı bir bitkidir.
Kandaki şeker seviyesini düşürerek şeker hastalarının dışardan insülin alma ihtiyaçlarını giderir.
* Soğan, nişastalı unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır.
* Dezenfektan görevi görür, gıdaların bağırsaklarda kokuşup vücudu zehirlemesini önler.
* Sinirleri teskin eder, uyku verir.
* Arı sokmalarında acıyı keser, şişmeyi önler (Arının iğnesi çıkarıldıktan sonra, bu yere soğan sürülmelidir).
Bileşiminde bol miktarda A, B, C vitaminleri, fosfor, iyot gibi vücuda yararlı özellikleri yanında kokusu itici bir özelliği var, ancak soğanın kokusunu gidermek için yemekten sonra biraz ekmek kabuğu veya maydanoz çiğneyerek bu olumsuz özelliğini de bertaraf edebiliriz.
Soğan gerçekten şifa hassası çok olan bir sebzedir. Birçok sebze piştiği zaman vitaminlerinin önemli bir kısım kaybettikleri halde soğan bazı vitaminleri korur. Yemeklere doğrudan doğruya pişmek üzere konabilir veya firina verilebilir. Tavada kızartmak doğru değildir.
Soğanı çiğ yemesini severseniz hiç durmayın. Daha yararlı olur.
Soğan kanı ve vücudu temizler, teni güzelleştirir.
Böbrek taşı üzerindeki tesirine gelince; soğan vücuttaki fazla suyu almakta en iyi idrar söktürücülerden biridir. Üreyi düşürür, sodyumu atar. Hatta dıştan kullanıldığı zaman bile söktürücüdür. Limon gibi, ikiye kesilmiş bir soğanı böğürlerinize sürünüz. İdrarınız en az % 25 oranında artacaktır. Böbrekler çalıştıkça da taşların düşmesi kolaylaşacaktır.
Evet, yemeklere konmasının ve fırına atılmasının yanısıra sürülme şeklinde kullanılır. Bir tesirli şekil daha vardır: Bu da soğanı ince ince kıyıp rende şeklinde kullanmak...
Soğanın özelliklerini toparlayacak olursak, şöyle sıralayabiliriz: Uyarıcı, mikrop öldürücü, idrar söktürücü, solucan düşürücü, diş etlerini güçlendirici, romatizma giderici. Ayrıca soğan iyi bir antibiyotiktir. Şeker hastaları için de çok faydalı olduğu anlaşılmıştır.
Soğanı bol yemek için soğan çorbasını tavsiye ederim. Yapılışını bilmiyorsanız yemek kitaplarından öğrenebilirsiniz.