Yeni Doğan Bebeklerde Giyim Eşyaları
Bebeğinizin giyeceklerini doğumdan önce hazırlamış olmanız gerekir. Böyle hareket etmekle lohusalık devrenizdeki yorgunluklarınızı oldukça azaltmış olursunuz. Aslında genç annenin, bebek beklediği sürece ona bir şeyler hazırlaması kadar doğal davranış olamaz. Gebeliğin 6. ayından başlayarak bu hazırlıkların hızlandırılması uygundur. Burada geçerli ana ilke, çocuğun giyeceklerinin yumuşak, suyu emebilen, yıkanabilen ve kaynatılabilen cinsten olmasıdır.
Bebeğin İç Çamaşırı
Bebeğinizin iç çamaşırları için en uygunu pamuk ipliğinden dokunmuş bezlerdir. Yaz aylarında tülbent, opal ya da patiska, kışın ise pazen kullanabilirsiniz.
Çamaşırlardaki yumuşaklığı sağlamak için kumaşları dikmeden önce bir iki defa yıkamak gerekir. Yeni doğan bir çocuğun 1-2 aylıkken giyebileceği çamaşır ya da süslü giyeceklerini çok sayıda yapmamalıdır. Çünkü kısa bir süre sonra bunlar bebeğe küçük gelecektir. Bez ve zıbınlarını, öbür eşyalarına oranla daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Arabezi
Çocuğunuz için kalın tülbentten yapılan ve idrarı kolayca çekebilen arabezinin ilk aylarda kullanılması çok uygundur. Bu bezler 60x70 cm. kadar genişliğinde ve en az 25 tane dikilmelidir. Eğer olanaklarınız varsa bez yıkayamayacağın iz günleri düşünerek bu sayıyı daha da arttırınız.
Gömlek
Çocuğun gömleği kalın tülbentten ya da mermerşahiden yapılmış olmalıdır. İlk aylarda bebek için 6 tane yeterlidir.
Bebeklerde Zıbın
Pamuktan örülmüş triko ya da fanila olmalıdır. (En az 6 tane). Dünyaya yeni gelen yavrunuza gün boyunca uzun kollu bir gömlek ve uzun kollu bir zıbından başka şey giydirmeyiniz. Kış günleri ikinci bir zıbın giydirmeniz yeterlidir. Bebeği üşütmemek için özellikle kış aylarında, gömlek ve zıbını giydirmeden önce iç içe sokmanız ve biraz da ısıtmanız yerinde olur.
Göbek Bağı
Son yıllarda göbek bağının gereksiz olduğunu ileri sürenlerin sayısı çoğalmıştır. Bu konuda en doğru kararı yine bebeğinize bakan doktor verecektir. Ancak, çocuğu için göbek bağı hazırlamak isteyen anne bunlardan 10 tane kadar dikmelidir. Boyu 1-1,5 m. genişliği ise 5-6 cm. olan göbek bağı pamuklu kumaş, triko ya da tülbentten olabilir. Bir defa kullanıldıktan sonra kaynatılacak olan bezler kızgın ütüyle ütülenmeli ve rulo haline getirilerek bebeğin dolabına kaldırılmalıdır.
Tülbent Mendil
Tülbent mendilden en az 8-10 tane hazırlamak uygundur.
Muşamba
Çocuklarını kundak yapacaklar için 2 tane yeterlidir.
Başlık
Yaz aylarında ve evin içersinde başlığa gerek olmayacaktır. Çok soğuk olmayan havalarda ise pamuklu ya da ince yün başlıklar ve soğuk havalarda da kalın yünden yapılmış olanlarını giydirmelisiniz.
Bebeğin arabezinin yerleştirilmesi
Arabezini yerleştirmek için bez üçgen şeklinde katlanır ve bebek bunun üzerine yatırılır. Bezin her katı bebeğin bacakları arasından geçirilerek kasıklardan birinin üzerine doğru katlanır ve kenarlardaki iki uç karnın üzerine sarılarak kilitli çengelli iğneyle tutturulur. Bu konudaki bir başka yol da şöyledir: Bez üçe katlanarak uzunlamasına konur, alt yarısı yerine ikiye katlanır. Bez bacakların arasından geçirilir ve yanlardan çengelli iğneyle arkadaki kısma tutturulur. Erkek çocuklarda bezin kalın kısmı ön tarafa, kızlarda ise arka tarafa gelmelidir.
Çocuğun altı Ne zaman açılmalı
Çocuklar günde 15-20 defa idrar yaparlar. Bunu bilen bir anne çocuğun altı ıslak kalmasın diye günde 15 kere bebeğin altını açmaya kalkarsa, ne çocuğun rahatı kalır, ne de annenin. O halde bu işi nasıl yapmanız daha uygundur? Her memeden önce çocuğunuzun altını açmanız gereklidir. Ancak, bebekler meme emerlerken de altlarını ıslatırlar. Bunun için her memeden sonra bir defa daha bebeğin altına bakmak gerekir. Burada aklınıza şöyle bir soru gelebilir: «Nasıl olsa çocuk meme emerken de altını ıslatıyormuş, o halde neden meme emmeden önce fazladan bez kirleteyim?» Haklısınız ama, bazı bebekler de altı ıslakken ne kadar uğraşırsanız uğraşın meme almazlar. Buna engel olmak için bebeğinizin altını memeden önce değiştirmenizi öğütlemekteyiz. Karnı doyan, midesi dolu olan bebek kolayca kusabilir. Çok uğraşırsanız bu seferde uykusu kaçar. Rahat rahat yatağında uyuyan çocuk birden ağlamaya başlarsa büyük bir olasılıkla altı ıslanmış olabilir ki, o zaman da bezlerin değişmesi zorunludur.
Bebeğin kirli bezlerinin yıkanması
Kirli bezlerin yıkanması da çok önemlidir. Kirlenen bezleri önce ıslatınız. Bunun için ayrı bir kap edinmeniz gerekir. Kakalı bezlerse önce soğuk suyla iyice temizlendikten sonra ıslatılmak üzere ayrılan kaba konur. Günde bir kez bezleri yıkarsanız rahat edersiniz.
Yıkama şu şekilde olmalıdır: Islatılmak üzere biriken bezleri sıkıp bir kaynama kabına aktarmalısınız. Biraz sabun tozu ekledikten sonra kap suyla doldurulur ve en az 15-20 dakika kadar kaynatılır. Bundan sonra bütün bezler, üzerinde sabun kalmaması için birkaç defa iyice sudan geçirilir ve kurutulur. Bezler zamanla sarardığından, buna engel olmak için çok sık olmamak üzere çamaşır suyu kullanılabilir, ancak daha sonra dt, ulamaya çok fazla özen gösterilmelidir. Şunu da unutmayın ki, bebeğinizin bezlerini ütülemeden kullanmanın büyük sakıncaları vardır. Sıcak ütünün mikropları öldüreceğini, sanıyoruz ki burada yeniden söylemeye gerek yoktur. Ayrıca, ütüden sonra bezlerin daha da yumuşak olacağını bildiğinize göre, bebeğiniz için biraz yorucu da olsa bu güçlükten kaçınmayacağınıza inanıyoruz.