6 Aylık Bebeğin Beslenmesi, 6 Aylık Bebek Beslenme ve Bakımı
Altıncı ayda çocuğunuz için yapacağınız çorbalara et suyu koyabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun daha çok seveceği, değişik tatda mamalar yapma olanağını bulacaksınız. İçinde birçok madensel tuzlar varsa da, et suyu besin olarak pek kuvvetli değildir. Ne kadar kaynatılırsa kaynatılsın et suyu elde edilirken birçok madde ette kalır. O halde et suyunun, hiçbir zaman et, sebze püresi ya da çorbanın ve yumurtanın yerini tutmadığını bilmeniz gerekir. Altı aylık bir çocuk, ekmek kabuğunu çiğneyebilir. Yemeklerden sonra eline vereceğiniz küçük bir ekmek parçası ile çocuğa hem dişlerini kaşıma olanağı verir, hem de kendi kendine yemeye alıştırmış olursunuz.
Artık çocuğunuz bir hayli büyüdü. Madem ki ona kendi kendine yemek yemeyi öğretmek için ilk adımı attınız, bunu sürdürmelisiniz. Ayrıca, bebeğiniz yavaş yavaş fincandan içebilmeyi de öğrenmeli. Bunun için her memeden -biberonla veriyorsanız biberondan- önce çocuğun fincandan birkaç yudum mama içmesi için çaba harcayın. Bu şekilde bebeğiniz kısa sürede bunu da öğrenecektir.
Yeni yeni yiyecekler çocuğun iştahını kamçılar. Ona daha çekici gelir. Bunun için kahvaltılarda bisküvi ve beyaz peynir vermelisiniz. İsterseniz bebeğinize meyve püresini puding-jöle- şeklinde de verebilirsiniz. Yine bu aylarda ete ve sebzeye hayvansal yağ da katabilirsiniz.
Puding-jöle nasıl yapılır?
250 gram meyve -bir ya da birkaç çeşit- önce adamakıllı yıkanır. Kabuk ve çekirdekleri çıkarıldıktan sonra ezilir. Süzgeçten geçirilir. Böylece elde edilen meyve özüne 200 gram su, 50 gram şeker ve 15 gram jelatin eklenerek kaynatılır. Daha sonra kâselere konan puding soğutulup bebeğe yedirilir.
Altıncı ayda verilebilecek etler:
Bu aylarda çocuklara verilecek et, tavuk ciğeri ve beyindir. Sığır eti daha sonraki günlerde verilmeye başlanır. Eti, dişleri olmayan bir çocuğun yiyeceğini düşünerek iyice pişirmeli, sonra da ezmelisiniz.
Bebeğinize her gün değişik etler verin. Ayrıca, eti bir sebze ile birlikte vermeyi de unutmayın.
Altıncı ayda bebeğin yemek listesi ve saatleri şöyle ayarlanmalıdır:
Saat 07.00: Süt + bisküvi (2-3 adet) + yumurta sarısı + beyaz peynir.
Saat 11.00: Sebze çorbası (kaynadıktan sonra içine bir kahve kaşığı hayvansal yağ katılarak) + et + şekerli yoğurt.
Saat 15.00: Puding (bir kâse) + bisküvi (2-3 tane).
Saat 19.00: Süt ya da muhallebi + meyve püresi.
Saat 22.00: Süt.