Atipik Pnömoni Nedir
Klasik pnömokok pnömonisinden farklı olarak atipik pnömonide hastalık belirtileri sinsidir. Halsizlik, baş ağrısı, ateş, kuru öksürük ve lober olmayan infıltrasyon vardır. Atipik pnömonilerin başlıcaları mikoplasma pnömoni, bazı virüs pnömonileri, lejyon hastalığı ve Q ateşidir.
Atipik Virüs Pnömonileri
Bu tür atipik pnömoniler nadirdir. Başlıcaları psittakosis, varisella, kızamık, herpes zoster, koksaki, adenovirüs, ECHO virüsleriyle oluşan pnömonilerdir.
Mikoplasma Pnömoni
Atipik pnömonilerin en çok görülen türüdür ve tüm pnömonilerin %20'sini kapsar. Bu pnömoni çocuklarda ve gençlerde daha sıklıkla görülür. Etkeni mycoplasma pneumoniae küçük bir bakteridir. Ancak akciğerde oluşan patolojik değişim virüs pnömonisine benzer. Hastalık sinsi veya akut başlar. Yaklaşık 38 derece ateş, inatçı kuru bir öksürük, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, nezle, boğaz ağrısı, titreme-üşüme hastalığın başlıca belirtileridir.
Muayenede ince-orta yaş railer duyulur. Hastalık ilerledikçe submatite ve matite alınır ve railer artarak daha kaba bir nitelik kazanır. Sibilan,ronflan railerde duyulur.
Radyografide yer yer nodüler, parçalı veya perihiler infıltrasyonlar, bazı vakalarda lober veya lobüler yoğunlaşma görülür.
Hastalığın ilk haftasından sonra %75 vakada kanda soğuk aglütünasyon oluşur. Soğuk aglütünasyon virüs, bakteri pnömonilerinde ve bazı kan hastalıklarında da pozitif olabilir. Mikoplasma pnömonisinde perifer ve santral nörolojik anormallikler, trombositopeni, deride eritem gibi komplikasyonlar gelişebilir.
Mikoplasma pnömoni tetrasiklin veya eritromisin (1.5-2 gm/gün, oral) ile tedavi edilir.