Kornea Goz Mercegi Pupipal Retina Nedir

Gözün Kırıcı Ortamları

Basit anlamda yapı olarak göz fotoğraf makinesine benzetilebilir. Fotoğraf makinesi­nin objektif kısmını gözün kırıcı ortamları, diyaframını pupilla film tabakasını ise retina oluşturmaktadır.
Gözyaşı film tabakası kornea, göz merceği (lens), hümor aköz, vitreus gözün kırıcı ortamlarıdır. Gözyaşı film tabakası, hümor aköz ve vitreus sıvı ortamlar olmasına karşın kornea ve lens dokusal yapılardır. Sıvı ortamların kırıcılıktaki işlevi az olduğu için uygulama açısından etkin olan kornea ve göz merceğidir.

Kornea Nedir, Göz Kornea, Kornea Tabakası

Optik açıdan konveks-konkav bir mercektir. Ön yüzü (hava-gözyaşı-kornea ön yüzü) arka yüzden (kornea arka yüzü ile ümör aköz önyüzü arası) daha kırıcıdır. Korneanın kırıcı indisi 1.376, kırıcı gücü ise +43 diyoptridir. Gelişimini tamamladıktan sonra değerleri sabitleşir.
Not: Klinik uygulamada kornea önyüz yarıçapı ve kırıcı gücü KERATOMETRE ile. yüzey topografisi BİLGİSAYARLI KORNEA TOPOGRAFİ cihaz, kalınlığı ise PAKİMETRİ cihazları ile sayısal olarak değerlendirilir.

Göz Merceği (Lens), Göz Mercek


Bikonveks bir mercektir ve önde hümör aköz, arkada vitreııs ön yüzü ile temastadır. Daha az kırıcı bir ortamdır. Kırıcı gücü +19.70 dioptri ve kırıcı indisi 1.41 'dir.

Lensin işlevi akomodasyon (uyum) olayında 6 m içindeki nesnelerin retinada odaklaşması için kırıcılık gücü değiştirme özelliğidir.

Not: Klinik uygulamada gücü ULTRASONİK BİOMETRİ yöntemi ile kendine has formüller uygulanarak saptanabilir. Dolayısı ile katarakt ameliyatı ile alman göz merceği yerine yapay göz içi merceğinin (GİL) uygun diyoptride olanın uygulanması olanağını sağlar.

Gözün Kırıcı Ortam Değerleri

AKSİYEL UZUNLUK 22.3- 26 mm - (24.2 ± 0.85)
KORNEANIN KIRMA GUCU +39.0-47.6 D - (43.1 ± 1.62)
LENSİN KIRMA GÜCÜ + 15.5-23.9 D - (19.7 ± 1.62)

Pupipal

Göze giren ışık miktarını ve odak derinliğini ayarlar (uyum). Sapmaları ortadan kaldırılır.

Retina Nedir

Hayalin oluşması için çok düşük aydınlıkta bile çok hassas olan rodlarla ve aşırı aydınlatmada bile çözünüm ve ayrım yapabilen renkleri değerlendiren konileri içerir. Bir veya iki quantlık ışık enerjisi bile rodları uyarmaya yeter. Diğer taraftan tükenmez bir şekilde retinal görsel hücrelerin yenilenmesi, mevcut duruma hızla gerekli nöral ayarlamalara daha yavaş cevap vererek en düşük aydınlatma seviyesinde bile retinanın işlevini yapmasını sağlar. Oluşan hayalleri görsel beyin merkezlerine aktarır.