Mikrobiyoloji Nedir, Mikrobiyoloji Notları
Mikroorganizma Nedir, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması
Mikroorganizma Çeşitleri; (tek hücreli canlılar) önceleri, hayvanlardan ve bitkilerden ayırmak için ayrı bir grupta (protista) toplanılmıştır. Daha sonra yüksek protistalar (yeşil algler, protozoonlar, maya mantarlar, klorofitler, pirofitler ve öglonofitler) ve basit protistalar (bakteriler ile mavi-yeşil algler) olarak tasnif edilmiştir.
Mikrorganizmaları bir başka temel sınıflandırma kriteride, hücre çekirdek yapısına göre ökaryotikler (protozoonlar, mayalar, mantarlar, algler, bitkiler, hayvanlar) ve prokaryotikler (bakteriler) olarak yapılmıştır. Virüsler bu sınıflandırmalar dışında tutulmuştur.
Mikroorganizmalar, hücre büyüklüklerine, hücresel yapılarına ve yaşama özelliklerine göre 4 ana sınıfa ayrılırlar: Viruslar (15-250 nanometre, bakteriler (1-5 mcm-mikro-metre), ve maya (3 mcm den büyük)-mantarlar (çok değişken büyüklükte). Parazitler ise mikroorganizmalardan daha büyük olup (prozoonlar bir kaç mcm) bir çoğu büyüteç kullanmadan bile görünürler.
Viruslarla ilgilenen bilim dalma viroloji, bakterilerle çalışan bilim dalına bakteriyoloji, Maya ve mantarlarla ilgilenen bilim dalına mikoloji, parazitlerle ilgilenen bilim dalına parazitoloji ve bağışıklık ile çalışan bilim dalına immünoloji denir.