Aerobik Nedir Spor Aerobik

Aerobik Nedir, Spor Aerobik

Aerobik: 1. Oksijenli ortamda yapılan. 2. Müzik eşliğinde yapılan bir çeşit cimnastik. 3. Tam randıman ile çalışan organların oksijen alma etkinliklerini artırmak amacıyla geliştirilmiş egzersiz sistemidir.
Aerobik Antrenman: Kaslarda yeterli oksijen ile enerji oluşumunu temel alan düzeydeki antrenmanlardır.
Aerobik Çalışma: Organizmanın oksijenli yoldan enerji sağlama sistemidir. Oksijen hücrelere kan ile taşınır, hücre düzeyine gelen oksijen enerji verici maddeleri yakar ve aerobik yolla enerji oluşur. Aerobik çalışma daha çok oksijenin kullanıldığı 2 dakikanın üzerinde süren egzersizlerde ortaya çıkar.


Aerobik Dayanıklılık: 1. Kişinin maksimal yüklenmeli bir çalışma anında kullanabildiği maksimal O2 (oksijen) miktarıdır. Başka bir deyişle üç dakikanın üzerinde bir süre ile yapılan aralıksız çalışmalar zaman uzadıkça tamamen aerobik enerji sistemine dayalı olarak geliştirilir. Aerobik dayanıklılıkta, yapılan işle, harcanan enerji dengelidir. 2. Aerobik dayanıklılık yeteneği oksijenin dağıtımı ve tüketimi bütün organizmanın dokularında belirgin bir şekilde yapılarak elde edilir. Aerobik başarının güvenirliliği maksimal enerjinin alınması ve akciğer sistemi ile temsil edilir. Aerobik dayanıklılık hafif şiddetteki bir egzersizi uzun süre devam ettirebilme yeteneğidir. Eforun uzun süre devam ettirilebilmesi, çalışan dokulara ihtiyaç oranında O2 götürülmesi, çalışan dokularda oluşan artık ürünlerin ve ışının dokulardan uzaklaştırılmasıyla mümkündür. 3. Olanaklı, yüksek düzeyde verimi uzun bir süre elde etme yetişidir.

Aerobik Eşik: 2mmol/L laktik asidin meydana geldiği düzey olarak kabul edilir.

Aerobik Koşu Testleri: Mesafe koşu testleri olarak adlandırılır. En yaygın kardiyorespiratör fitnes alan testleridir. En popüler koşu testlerinden ikisi 1.5 mil/12 dakika testi ve Cooper testinin farklı versiyonu olan testlerdir.

Aerobik Metabolizma: Oksijenli ortamda mitokondrilerde karbonhidrat ve yağların (uzun süreli açlık durumlarında proteinlerin) yıkılmasıyla adenozintri-fosfat (ATP)'in fosforilizasyonunu sağlaması demektir. Böylece oluşan ATP, enerji veren bir depo maddesidir.