Aminoasit Nedir, Aminoasit Kullanımı, Aminoasitler
Bitki ve hayvan hücresinde sentezlenen yüzlerce proteinin yapı taşlarıdır. Aminoasitler yaşam için zorunlu olan 4 elementi yani karbon, hidrojen, oksijen ve azotu içerirler. Doğada bulunan 22 aminoasitten 10 tanesi organizmada yani vücutta yapılamaz. Bu nedenle bu aminoasite zorunlu aminoasitler denir ve mutlaka gıdalarla alınmaları gerekir. Aminoasitlerin diyetle alınan proteinlere göre emiiimi daha kolaydır. Aminoasit alımı büyüme ve insülin hormonlarının salınımnıı artırmaktadır. Gereksinimin üzerinde alınan aminoasitlerin kas gücü ve gelişimini artırmadığı gözlenmiştir. Tek başlarına kullanıldıklarında vücutta toksik etki gösterebilmektedir. Fenilalanin ve tirozin gibi aminoasitler ise vücuttaki epinefrin ve norepinefrinin dengesiz bir biçimde artmasına neden olur. Sonuçta kalbin normal çalışma ritmini bozar, tansiyon yüksekliğine neden olur.
Aminoasit Çeşitleri
İki çeşit aminoasit vardır.
1. Zorunlu (vücudun yapamadığı) aminoasitler: Arginin, fenilalanin, histidin, ziolösin, Hzin, lösin, metionin, treonin, triptofan, valin'dir.
2. Zorunlu olmayan (vücudun yapabildiği) aminoasitler: Alanin, asparagin, aspartik asit, glisin, glumatik asit, glumatin, prolin, serin, sistin, sistein, tirosin'dir. 2.Vücutta protein sentezine katılan, nörotransmitter olarak fonksiyon yapan ve enerji üretiminde kullanılan bileşiklerdir.