Bebek Bezi Döküntüsü
Bezlerin verdiği fiziksel rahatsızlığı düşündüğümüzde, bez bölgesinde birçok farklı deri hastalıkları görülmesi şaşırtıcı değildir.
Erozif bebek bezi dermatiti
Bu form, bebek bezi dermatitin en yaygın görülenidir. Bezin temas ettiği yerlerde kırmızı, örtü şeklinde fissürlü ve hatta soyulmuş alanlar gelişir . Katlantı yerleri sağlamdır ve en ağır tutulan bölgeler dışa doğru kabarık yerlerdir. Genellikle bez kaldırıldığında keskin bir amonyak kokusu vardır. Koku fekal bakterilerin, üreaz salgılayarak idrardaki üreye etki eder ve amonyak oluşmasına bağlıdır.
Bu durum, 2-3 gün bez kullanmadan temizlemekle geçer. Bunun mümkün olmadığı durumlarda bezler daha sık değiştirilir. Yumuşak muslin bezler veya tek kullanımlık deriyi kuru tutan bezler tercih edilmelidir. Ayrıca tedavi için sert bez bantlarının kullanılmaması gereklidir. Bir yumuşatıcı banyo preparatı ve günde 2-3 defa nemlendirici kullanılması da yararlıdır. Dirençli durumlarda günde iki defa topikal % 1 hidrokortizon pomadı kullanılabilir.
Seboreik dermatit
Özellikle deri katlantılarında pullanma gösteren kırmızı alanlar gelişir ama, döküntü bezin temas ettiği diğer alanlara da taşar. Durum ağır ve kötü olduğunda saçlı deri, yüz ve boyun da etkilenebilir. Etkilenen alanlar çatlayabilir ve eksüdasyon gelişebilir. Erozif bebek bezi dermatiti için yukanda anlatılanların aynısı tavsiye edilir. Ek olarak imidazol gibi geniş spektrumlu antimikrobiklerle birlikte, zayıf bir topikal kortikos-teroid günde iki defa kombine kullanılmalıdır. Bu bez dermatitinin oluşumunda Kandida albikans suçlanmasına rağmen, bu durum tamamen doğrulanamamıştır.
Bebek bezi psoriazisi
Bez bölgelerinde ilginç psoriasis benzeri döküntüler gelişir ve bazen diğer deri bölgelerine de yayılabilir. Tedavi daha iyi bir hijyene dayalıdır. Yukarıda anlatıldığı gibi, zayıf etkili kortikosteroidlerin ve yumuşatıcıların kullanımı, durumun hızla düzelmesini sağlar.