Bellek Nedir (Hafıza), Bellek Çeşitleri
Bellek yani geçirilmiş deneyimlerin saklanarak yeniden anımsanması olayı beyin kabuk bölgesinin etkinliği ile yakından ilişkilidir. En önemli bellek özelliklerinden birisi duyusal bellektir. Duyusal uyarıların beyinde tekrar anımsanması, kısa sürede yeni duyularla karşılaştırılarak niteliğinin belirlenmesi olayıdır. Birde kısa süreli bellek vardır. Yeni bellenen sözcüklerin, sayıların, harflerin ve diğer şeylerin anımsanmasıdır. Bir kaç saniye ile bir kaç dakika arasında değişen bir zaman süreci içerisindeki olaydır. Bir telefon rehberine baktıktan sonra telefonu çevirirken bu rakamları hatırlayabilmemiz bu durumla ilgilidir. Genellikle kalıcılığı da kısadır. Sözgelimi aynı kişi yeni bir telefon numarasına baksa eskisi hemen unutulur.
Birde uzun süreli bellek vardır. Beyinde bilginin depolanarak dakikalar, saatler, hatta yıllar sonra tekrar anımsanması olayıdır. Buna kalıcı bellek de denir. Zayıf etkili bilgiler ikincil bellek demlen tipte saklanır ve genellikle anımsanması zordur. Tersiyer bellek denilen (üçüncül bellek) tipi ise çok uzun süreler sonra bile kolayca anımsanabilen etkiler için kullanılır.
Bellek konusunda tıpta büyük araştırmalar yapılmaktadır. İnsanların belleklerinin güçlendirilmesiyle ilgili çaba ve araştırmalar sürmektedir. Dikkat olayı ile yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.