Duyu Organimiz Burun Koklama Organi

Duyu Organımız Burun, Koklama Organi

Burun


Her burun deliğinin üst bölümünde koku zan vardır. Bunun içerisinde koku hücreleri bulunur. Yüzey alanı 2.5 santimetrekare kadardır. Koku hücreleri iki kutuplu hücrelerdir. Koku duyusunun oluşması için meydana gelen kimyasal olaylar dizisi tam olarak bilinme­mektedir. Maddenin buharlaşabilir nitelikte olması mutlaka olfaktör membrana ulaşması gerekir. Suda ve yağda çözünebilir nitelikte olmalıdır. Suda çözünmesi olfaktör membran üzerindeki sümüksü birikintiyi geçebilmesi için zorunludur. Yağda çözünmesi ise koku sinir­lerinin bütünüyle yağdan (lipidlerden) yapılmış olması nedeni iledir.
Koku duyusu da ileri derecede uyum gösteren duyulardan birisidir.

Dokunma, tad ve koku duyularının sağlıklı algılanması için gerekli uygulamalar:

1. Cilt temizliğine dikkat edilmelidir.
2. Hassas deri bölgelerinde boynuzsu tabaka oluşması engellenmelidir.
3. Cilde zararlı ve alerjik etkili kozmetik maddeler sürmekten kaçınmalıdır.
4. Sigara, alkol tat duyusunun etkinliğini azaltır.
5. Yemekler ağızda iyi çiğnenmelidir.
6. Aşırı asitli ve alkali içeceklerden kaçınmalıdır.
7. Burun karıştırılmamalıdır.
8. Burunda iltihaplanmalar yapacak tahrişler önlenmelidir.
9. Burna gereksiz damlalar damlatmaktan kaçınmalı, burun damlaları çok kısa süre kul­lanılmalıdır.

Burun: Burun koku alma organıdır. olfaktör bölgedeki sinir uçları nemli ortamda erimiş olan kim­yasal koku faktörlerinin yaptığı uyarıyı beyne iletirler.