Clavaria Pallida FRIES 1821 (Hafif Zehirli - Yenmez)
Mantarın Özelliği
Saçaklı mantar olarak, diğer şapkalı mantarlardan ayrıdır. Saçaklı mantarlar içinde mantarı ayıran iki önemli özellik vardır. Birincisi, mantarın saçakları çok gevrektir, saçaklara parmaklarla fiske vurulacak olursa, uçlar düz olarak kırılır. (Bu özellik daha ziyade taze mantarlarda görülür, suyunu kaybetmiş mantarlarda gözlemek çok zordur) İkinci özelliği, saçaklı mantarın bir parçasını ağzımıza alıp çiğneyecek olursak, acı olduğu görülür. Bu iki özellik diğer saçaklı mantarlarda yoktur.
Morfolojik Özellikleri
Mantar saçaklarının bütünüyle rengi, gri sarımsıdan sütlü kahverengiye kadar değişir. Mantar, 12 cm. yüksekliğinde, 8 cm. çapında çok dallanmış bir omca şeklindedir. Etli kısmı: Bütünüyle gevrektir. Mantardan bir parça parmaklar arasında ezilerek koklanırsa sabun kokusu duyulur. Çiğ mantarın tadına bakılınca tadının acı olduğu, yemeği yapılmış (pişirilmiş) mantarın tadı ise ekşimsi ve acımsı olduğu görülür. Sporları: Elips şeklinde, sarımsı renktedir. Büyüklüğü: 9 -12 x 4,5 - 5,5 mikrondur.
Yetişme Yeri Özellikleri
Mantar; Temmuz ayından, Eylül ayına kadar özellikle kayın ormanlarında 3-4 omca biri arada yetişir.
Diğer Özellikleri
Bu mantar hakkında yazarların belirttiğine göre öldürücü bir zehir maddesi yoktur. Bugüne kadar, bu mantardan ölen olmadığı da belirtilmiştir. Ancak fazla miktarda yenecek olursa insana ishal rahatsızlığı verir. Türkiye'de yaptığımız araştırmalarda halk arasında TELLİCE, GELİN TELİ gibi isimlerle tanınan mantarlara benzer. Fakat bunlardan zehirlenenlere rastlamadık. Mantarlar üzerinde çalışan araştırıcıların büyük kısmı bu mantar için YENMEZ terimini kullanırlar.