Bir Dizi Erkeğin Bir Dizi Bacıyla Bireysel Evliliği
Genellikle ülkemizin bir çok yöresinde özellikle, Çerkez topluluklarında rastlanan bu tercihli evlilik türü, ergen erkek kardeşlerin, akraba ya da akraba olmayan bir ailenin ergen kızlarıyla yaşamlarını bireysel olarak birleştirmeleri olayıdır. Ancak bunun kesinlikle bir grup evliliği olmadığını belirtmek isteriz. Bu evlilikte her birey kendi eşinin sahibi ve çocuklarının anne babalarıdırlar.
Kır ve kasaba tür yaşamda yaygınlığı olan bu evlilikte, erkek evine ilk giren gelinin kendinden sonrakilerin evliliğini oluşturmada etkin rolü vardır. Gelin, ergen kız kardeşlerinin yabandan birilerine gitmeleri yerine kendisinin gelin geldiği aileye girmelerini yeğler ve konuyu kocasına da duyurarak kız kardeşleriyle kayınbiraderleri arasında bir anlamda "el birlerlik" (çöpçatanlık) yapar. Zaten birinci evlilik nedeniyle aileler birbirleriyle dünürcülük yoluyla hısım olmuşlardır. Her iki ailenin de ergen çocuklarının varlığı ve yaşlarının uygunluğu evliliğin oluşmasında büyük etkendir. Her iki tarafta evlendirecekleri oğulları ve kızları için başka birilerini aramaya gerek duymayacaklardır; doğaldır ki, ilk evlilikten her iki tarafın da hoşnut olmaları koşulu geçerlidir.
Taygeldi evlilikte dul anne ve dul babanın birbirleriyle evlenmeleri dışında, üç erkek kardeşin, üç kız kardeşle evlenmeleri de sözüne ettiğimiz evlilik türüne bir örnektir.
Bu evlilik türünde, erkek kardeşler birbirlerine bacanak, kız kardeşler birbirlerine elti olacaklardır. Evlilikten doğan çocuklar, teyzelerinin kocalarına enişte yerine, amca, amcalarının karılarına da yenge yerine teyze diyeceklerdir. Öteki taraftan, çocuklar, birbirlerine hem amca hem de teyze çocukları olacaklardır,
Bu tür evlilikler, ailelerde çocuk sayısının fazla olması sonucunda gerçekleşeceğinden, ancak, çok çocuklu ailelerde rastlanmaktadır.