Hasta Yatağının Yapılması, Evde Hasta Bakımı
Hastalar hemen bütün vakitlerini yatakta geçirdiklerinden, yatağının rahat ve muntazam yapılmış olması şarttır. Hastanın temiz ve düzgün bir yatakta yatması rahatsızlığını yarı yarıya azaltır; hiç olmazsa hafifletir. Bu bakımdan hastabakıcıların iyi ve muntazam yatak yapmasını gayet iyi bilmeleri icabeder.
Yatak çarşafı ve yastık yüzlerinin daima temiz olmaları lâzımdır ve imkan nisbetinde sık sık değiştirilmelidir. Yarım saat yatılmış bir yatağın dahi, yeni bir hasta için hazırlanırken çarşafları değiştirilir. Zira bu husus birçok bakımlardan önemlidir. Mikroplu olması en başta gelen kötü ihtimaldir. Yatakların daima düzgün olması için her sabah yeniden yapıldığı gibi; icabında bu iş günün bazı zamanlarında da tekrarlanır. Bunun için yatağın bütün çarşaf ve battaniyeleri ile yastıkları ya karyola yanındaki bir sandalye üzerine veya başka bir yatak üzerine konur ve yalnız yatağın kendisi kalır.
Evvela büyük çarşaf, bütün kenarları eşit miktarda sarkacak şekilde yatağın üzerine yayılır. Çarşafın baş ve ayakucu, çarşaf gerilerek yatağın altına sokulur. Bu suretle çarşaf gergin bir şekilde yatağın üzerine serilmiştir. Yatağın üzerinde hiç kırışık kalmasın diye ayrıca çarşafın yan kenarları da yatağın altına sıkıca sokulmalıdır.
Hasta, yatak içersinde sağına ve soluna dönerken çarşafın kırışmaması için yan kenarlarının, baş ve ayak uçlarındaki kölelerinin ya emniyet iğnesi ile tutturulması veya iki ucun düğümlenmesi lâzımdır.
Şimdi sıra battaniye ve nevresimin hazırlanmasına gelmiştir:
Nevresim iki köşesi delik bir torbaya benzer. Eller bu deliklerden sokularak battaniyenin uçları tutulur ve silkmek suretiyle nevresim battaniyeye geçirilir.
Nevresim yorgan çarşafı vazifesi görür. Hazırlanan bu nevresimli battaniye, yan kenarları her taraftan eşit miktarda sarkacak şekilde yatağın üzerine serilir ve yan kenarları kendi içlerine kıvrılır. Bu kıvrıntının yatağın yan kenarı ile aynı doğrultuda olması lâzımdır. Nevresimli battaniye ayakucundan kendi doğrultusunda çekilir ve karyola ayaklığına bırakılır. Daha sonra Kıvrılarak yatağın altına sıkıştırılır. Bu suretle hem battaniyenin yere düşmemesi hem de hasta uykuda iken üstünün açılmaması sağlanmış olur.
Yastıkların kılıfı da takılarak, yastıklar yerine yerleştirilir ve böylece düzgün ve rahat bir yatak hazırlanmış olur.
Hasta yatağına yatmayacaksa veya sabah vizitelerinde olduğu gibi sadece yatak üzerinde oturacaksa, battaniye üçe katlanarak bozulmadan ayakucun-da muhafaza edilebilir