Isıtma
Isıtma Araçları
Isıtma araçlarını iki guruba ayırabiliriz.
1) Mahalli Isıtma Sistemleri
Evlerimizde, odalarımızda kullandığımız sobalar, bu sisteme dahildir. Bu sistemde, odun ve kömür sobası, gaz sobası, elektrik sobası gibi aletler bulunur. Mahalli ısıtma sistemlerinde her odayı ısıtmak için ayrı ayrı ısıtma aracı kullanılması gerekmektedir. Bu sebeple merkezi ısıtma sistemleri tercih edilir.
2) Merkezi Isıtma Sistemleri
Merkezi ısıtma istemlerini; kat kaloriferi, sıcak kaloriferler, su baharlı kaloriferler ve sıcak havalı kaloriferler diye gruplara ayırabiliriz. Kat kaloriferinin çalışma prensipleri diğer sistemlerin aynıdır. Sıcak Sulu Kaloriferler: Merkezi bir kazanda ısıtılan su, borular vasıtasıyla dairelere, oradan da radyatöre gelir. Radyatörler de odaları ısıtır.
Su Buharlı Kaloriferler: Merkezi bir kazanda su buhar haline getirilir. Buhar, dairelere verilir ve radyatörler vasıtasıyla odalar ısıtılır. Bu sistemde radyatörler, basınca dayanacak şekilde çelik dökümden yapılmalıdır.
Sıcak Havalı Kaloriferler: Sıcak hava ile çalışan bir sistemdir.
Yakıt ve Yakacaklar
Isı enerjisi elde etmek için kullanılan maddelere yakıt veya yakacaklar diyoruz.
Isı enerjisi elde ederken insan sağlığına zarar verilmemelidir.
Yakacakları tabii (doğal) yakacaklar ve suni (yapay) yakacaklar diye iki gruba ayırabiliriz. Bunlarda kendi aralarında görünüşlerine göre kâtı, sıvı ve gaz diye üçe ayrılırlar.
1)Tabii (Doğal)Yakacaklar:
Katı Yakacaklar: Odun, turba, antrasit, linyit ve taş kömürü vb. -Sıva Yakacaklar: Petrol
2) Suni (Yapay) Yakacaklar
Katı Yakacaklar: Odun kömürü, kok, briket,
Sıvı Yakacaklar: Benzin, gazyağı, mazot fueloil, ispirto, benzen