Kız Kaçırarak Evlenme
Kaçırma eylemi -karşılıklı istek ve anlaşma dışında- zorlamaya, zorbalığa dayandığından; özellikle de "aile namusu" kavramıyla eşdeğerde tutulduğundan kimi yörelerde cinayete neden olur. Kaçırılma anında kızevi erkekleriyle kaçıran erkek evi tarafları arasında karşılıklı silahlı çatışma olabilir hatta bu çatışma, iki aile, iki oba, iki köy, iki aşiret arasında da olabilir. Dahası, çatışmada bir ölüm olayı gerçekleştiğinde kan davası başlayabilir. "Zordur almak bizden kızı" özdeyişinde olduğu gibi, kız kaçırmak her türden riski göze almak demektir.
Kaçıranlarla kaçırılanlar arasında araya girenlerin aracılığıyla bir uzlaşma sağlanmazsa olay, Polise (kırsal kesimlerde jandarmaya), oradan da adliyeye intikal eder.-Mahkemelerde "kız kaçırma" davaları azımsanmayacak ölçülerdedir.
Kimi durumlarda (anlaşmalı) kız babaevini gönüllü terkettiğinden, yaşı da yasal evlenme yaşına uygunsa, mahkemelerin de kız ailesinin de yapacakları pek bir şey yoktur. Ancak, kız babası öfkeyle, kızını evlatlıktan red edebilir. Bu durumlarda, kaçan (kaçırılan) kız, ilk doğumunu yaptıktan sonra, kucağında bebeğiyle babaevini ziyarete geldiğinde, töre gereği bağışlanır; kıraçtan, sulaktan birkaç dönüm tarla, sürüden davar torun adına- düğün armağanı olarak verilir, küslük de sona erer. Doğan çocukla evlilik meşruluk kazanmıştır (Balaman, 1983:89).
Kız kaçırmalar, kimi yörelerde cinayetlere neden olabilirken, kimi yöre ve etnik gruplarda bu olaya sıcak bakılır. Hatta, kaçırılmadan evlenenlere, horgörme (küçük görme) anlamında: "Ne olacak, sen kaçırılmaya bile değer bulunmadın" denilir. Günümüz kent (modern) evliliklerinde bile damadın, gelini gerdek odasına sokarken, kucağına alıp eşiği atlaması, kız kaçırmanın bir sempolik uygulaması sayılmaz mı ?
Anadoluda bir de, kız kaçırmanın yapma (sanal) uygulamasından söz edilir. Örneğin, kız yerine kızın bir eşyası başörtüsü (dazmalı) kaçırılır. Bu durumda, evlenecek erkek kızın başörtüsüne dokunduğunda, kız gerçekten kaçırılmış sayılır ve kızevi gönülsüz de olsa, düğün hazırlıklarına başlanır. Burada simgesel başörtüsü, bu evliliği zorlayan bir araç durumundadır. Bu türden eşya kaçırılarak gerçekleştirilen evliliklere "Dazmal Kaçırma Evliliği) adı verilir.