Meslek Hastalıkları, Meslek Hastalıkları ve İş
Meslek hastalıkları, Sosyal Sigortalar Sağlık İşlemleri Tüzüğü'nde liste halinde gösterilmiş ve beş grupta toplanmıştır. Bu listede meslek hastalığının adı, hangi işlerde görüldüğü, belirtileri ve sigortalı bir işten ayrılmış olanların hastalandıklarında hastalıklarının meslekten meydana geldiğinin sigorta tarafından kabulü için en çok ne kadar zaman geçmesi gerektiği (yükümlülük süresi) gösterilmiştir.
Listedeki meslek hastalıkları şu gruplarda toplanmıştır:
A. Kimyasal maddelerle meydana gelen meslek hastalıkları
B. Mesleki deri hastalıkları
C. Pnömokonyozlar (Slikoz, Asbestoz, Bisinoz)
D. Mesleki bulaşıcı hastalıklar,
E. Fiziki etkenlerle meydana gelen meslek hastalıklar
Hangi hastalıkların meslek hastalığı olduğunu gösteren söz konusu liste incelendiğinde görüleceği gibi, Türkiye'de pek çok hastalık, meslek hastalığı olarak mevzuatta tanınmıştır. Fakat, Sosyal Sigortalar Kurumu'nun kayıtlarından, ülkemizde meslek hastalıklarının sayısal ve nitelik bakımından çok az olduğu görülmektedir. 1976 yılına kadar meslek hastalığı olarak işlem gören hastalıkların % 95'ni Ereğli Kömür İşletmeleri işçilerinde (Taş kömürü işçisi) görülen "pnömokonyoz" dediğimiz akciğer silikoz ve fıbrozu meydana getirirken, son yıllarda listeye; kurşun zehirlenmesi, benzin zehirlenmesi ve mesleki sağırlıklar ile bazı cilt hastalıkları da girmeye başlamıştır.
Meslek hastalıkları ile ilgili kısa açıklamadan sonra, programdaki sınıflandırmaya göre meslek hastalıklarına kısaca değinelim.